Dacă nu vrei să-ți otrăvești ficatul cu tot felul de medicamente atunci când te paște răceala, și vrei să știi cum te poate ajuta Vitamina C în caz de infecții respiratorii, viroze sau pneumonii, trebuie să citești articol, pentru că îți voi explica în ce fel acționează și ce doze sunt necesare, dar și de ce nu este bine s-o folosești zilnic pe termen lung.
În ultima vreme au apărut numeroase controverse privind terapia cu Vitamina C și asta ne-a motivat să cercetăm mai în amănunt acest subiect.
O simplă căutare în baza de date PubMed ne arată câteva zeci de mii de articole științifice care demonstrează beneficiile Vitaminei C, dar majoritatea sunt bazate pe studii mici, au fost realizate de către cercetători independenți, fără suport financiar semnificativ din partea unor organizații mari, companii sau instituții guvernamentale. Cu toate că a trecut aproape un secol de la descoperirea ei, peste tot se afirmă că sunt necesare în continuare studii mult mai ample, care însă costă foarte mulți bani.
Dar de ce nu se investește în studii mari?
Probabil pentru că Vitamina C este o substanță naturală și nu poate fi brevetată, deci, nimeni nu poate deține monopolul asupra ei ca să-și poată recupera investiția sau să realizeze profit.
Un alt aspect este și faptul că în unele studii s-au folosit doze prea mici, administrate necorespunzător și bineînțeles că rezultatul a fost neconcludent. Un fapt ce nu poate fi contestat este că excesul de Vitamina C se elimină foarte ușor și de aceea este una dintre cele mai sigure substanțe administrabile în scop medical având foarte puține efecte adverse.
În timpul infecțiilor se produc foarte mulți radicali liberi, care sunt neutralizați de către Vitamina C care se transformă astfel în “Vitamina C uzată” , după cum am explicat în Episodul 1. “Vitamina C uzată” intră în celulele albe imunitare sosite la locul infecției și este transformată din nou în Vitamina C. Astfel, în aceste celule, se acumulează concentrații de până la 10 ori mai mari și, prin interacțiune cu unele metale cum ar fi fierul, generează substanțe oxidante precum peroxidul de hidrogen, adică apa oxigenată, care distrug microorganismele.
De vitamina C în concentratii mari mai au nevoie și Macrofagele, tot niște celule imunitare, care acționează ca niște aspiratoare ce curăță reziduurile formate, adică mucusul excesiv și resturile celulare din plămâni, pentru a ne scăpa mai repede de tuse. Ajută și la producerea colagenului care este necesar reparării țesuturilor. După cum ți-am spus în episodul 2, nivelul de Vitamina C scade foarte mult în condiții de stres și de aceea persoanele stresate se îmbolnăvesc mai des.
Toate aceste procese consumă multă energie, iar Vitamina C ajută și la sinteza L-carnitinei, substanța care transportă acizii grași în mitocondrii pentru a fi oxidați în vederea producerii de energie, dar în caz de deficit apare slăbiciunea și letargia.
În concluzie, în caz de îmbolnăvire, Vitamina C protejează organismul contra excesului de radicali liberi, distruge microbii, curăță reziduurile rezultate, produce colagen, repară țesuturile, îți oferă mai multă energie, și te ajută astfel să te vindeci mai repede.
Oamenii sunt foarte diferiți, au nevoi și capacități diferite de reciclare a Vitaminei C. Astfel, dacă ești fumător, trăiești într-un mediu foarte poluat, suferi de obezitate, diabet sau alte boli cronice, o doză zilnică de 200 – 400 mg poate fi benefică pe termen lung.
În schimb, pentru cei tineri, activi, cu masă musculară și cu o circulație sanguină bună, cu o capacitate mai mare de reciclare a Vitaminei C, o doză de 100 mg/zi este suficientă, iar cele 5 porții recomandate de fructe și legume proaspete pot asigura aproximativ 200 mg/zi, deci nu e nevoie de suplimente.
Când însă te paște răceala, când simți că ai furnicături în nas sau în gât, nu mai aștepta și ia câte 500 sau 1000 de miligrame de vitamina C o dată la 2 – 3 ore, cam 4 sau 6 prize zilnice, totalizând chiar și câteva grame pe zi, până când eventual apare un mic disconfort abdominal – o ușoară balonare, care e semnul că ai luat suficient. Fă asta timp de câteva zile până la rezolvarea simptomelor, bea multe lichide, ceaiuri și odihnește-te. Mai ia și suplimente cu Magneziu, Potasiu, Zinc, Vitamina D și evită să mănânci alimente greu digerabile.
Ce fel de suplimente să iei?
De preferat complexe de Vitamina C, din surse naturale, nu sintetice. Nu recomand combinațiile de multivitamine deoarece acestea conțin în general cantități foarte mici.
În situații mai grave, administrarea prin perfuzie este ideală, dar dacă nu ai această posibilitate, o altă variantă este Vitamina C lipozomală – care are o biodisponibilitate aproape la fel mare ca cea injectabilă și este mai bine tolerată digestiv.
Repet încă o dată, Vitamina C este una dintre cele mai sigure substanțe care poate fi folosită în scop medical, chiar și în doze foarte mari și are foarte puține efecte adverse deoarece se elimină foarte ușor prin rinichi atunci când este în exces. Pacienții cu diabet trebuie însă să țină seama că glucometrele pot arăta glicemii fals crescute, deoarece vitamina C seamănă cu glucoza.
De nu este bine să iei Vitamina C în doze mari, zilnic?
Pentru că scade sinteza proteinelor, întrucât scade Factorului Indus de Hipoxie, HIF-1. Acesta este un senzor care activează genele în condiții de hipoxie, adică oxigen scăzut la nivel celular. Activarea genelor determină formarea de noi proteine, vase de sânge, producția de celule roșii, creștere musculară iar dacă luăm prea multă vitamina C, blocăm aceste procese, inclusiv repararea țesuturilor distruse de infecție și de aceea nu sunt benefice dozele mari pe termen lung.
Doar în anumite situații de hipoxie prelungită, cum ar fi în cancer sau boala pulmonară cronică, vitamina C poate fi benefică blocând excesul de HIF, care activează exagerat și necontrolat genele, ducând la apariția celulelor canceroase.
Deci, în concluzie, pentru a face față mai ușor unei infecții, consumă fructe și legume proaspete, iar când este cazul ia suplimente de vitamina C naturală în doze foarte mari pentru câteva zile.