Menirea mea este să te ajut să-ți iei
sănătatea în propriile mâini
Dr. Cezar Amititeloaie

Introducere

În urma cu multe mii de ani au fost inventate doua obiecte extrem de folositoare: roata și valiza. Dar abia în 1970 a fost inventată valiza pe roti, adică trolerul. Atâtea secole oamenii s-au obosit cărând în mâini tot felul de bagaje grele, fără să le treacă prin minte că le pot pune pe roți.

Uneori, cele mai simple soluții sunt exact sub ochii noștri. Dar ochii caută lucruri complicate. Trebuie doar să-i deschidem și pentru lucruri simple.

Vitamina C și rolul sau în menținerea sanatatii este un subiect oarecum controversat care a generat divergențe de opinii, dar voi încerca să am o abordare cât se poate de obiectivă, atât prin prisma numeroaselor documente științifice pe care le-am studiat dar și a experienței personale.

Iată principalele idei:

1. Ce este vitamina C? Absorbția, metabolismul, transportul
2. Roluri în organism
3. Care sunt dozele recomandate?
4. Vitamina C în doze farmacologice
5. Efectele adverse
6. De ce exista controverse privind terapia cu Vitamina C?
7. Recomandările mele privind suplimentarea cu Vitamina C
8. Surse de vitamina C
9. Considerații personale finale

Ce este vitamina C? Absorbția, metabolismul, transportul

Vitamina C (acidul ascorbic) este o substanță chimică naturală extrem de importantă, sintetizată de toate plantele și majoritatea animalelor. Este donor de electroni și cofactor pentru cel puțin 15 enzime.

Deficitul sever de Vitamina C produce boala numita scorbut, care este caracterizată prin slăbiciune, dureri musculare și articulare, sângerări în piele, țesuturi subcutanate și ale mucoaselor,  gingii moi,  modificări ale părului, vindecare încetinită a rănilor, modificări de personalitate, infecții frecvente și în final posibil moartea. Deși era cunoscut încă din antichitate, a devenit mai notabil în epoca marilor exploratori fiind factorul principal ce limita călătoria, ucigând adesea mulți marinari după două-trei luni pe mare. De asemenea, acest deficit a afectat armate și orașe în special iarna și în timpul războaielor de asediu când aprovizionarea cu legume și fructe proaspete era limitată.

Vitamina C, izolată pentru prima dată de Albert Szent-Gyorgyi în 1928, provine din glucoză în urma a patru reacții chimice care au loc în rinichi sau în ficat și este foarte asemănătoare din punct de vedere chimic cu aceasta.  Oamenii, maimuțele dar și alte specii nu o pot sintetiza din cauza unor mutații care au afectat gena celei de-a patra enzime implicată în biosinteză: gulonolacton oxidaza.

Aceste mutații au avut loc probabil în urma cu multe milioane de ani la niște predecesori comuni ai primatelor dar și la alte specii neînrudite filogenetic, dar nu au fost fatale, deoarece acidul ascorbic se găsește în natură din abundență și poate fi obținut prin alimentație. (1)

În urma reacțiilor metabolice din organism moleculele pot pierde electroni prin procesul numit oxidare, devenind radicali liberi și vor căuta să-și refacă echilibrul luându-l de la alte molecule vecine, care la rândul lor îl vor lua de la altele și așa mai departe, printr-un efect de domino, până când reacția în lanț este oprită de o moleculă capabilă să cedeze un electron, fără să devină instabilă. O astfel de molecula, care neutralizează reacția de oxidare fără a deveni mai departe radical liber, se numește antioxidant.

Vitamina C, în condiții fiziologice este unul dintre cei mai puternici antioxidanți, neutralizând radicalii liberi și prevenind astfel deteriorarea oxidantă a ADN-ului, lipidelor, proteinelor și a altor macromolecule, dar în alte condiții, de exemplu în concentrații foarte mari în prezența fierului poate deveni și prooxidant, producând radicali liberi care pot ucide celulele canceroase bogate în fier. (2, 3, 4, 5 )

Deoarece este hidrosolubila, pentru a străbate peretele celular lipidic,  folosește niște canale de transport: SVCTs 1 și 2. (Sodium Vitamin C Transporters). 

În spațiul extracelular acidul ascorbic este oxidat, neutralizand radicalii liberi și devine “Vitamina C uzată”, adică Acid DeHidroAscorbic(DHAA). DHAA este transportat apoi intracelular prin intermediul unui alt tip de canale prin care se transporta și glucoza (Glucose Transporters – GLUTs) și cu care intră în competiție.  Intracelular, DHAA este redus înapoi la acid ascorbic pe calea glutathion reductazei, întregul proces fiind denumit reciclarea vitaminei C.  Dacă producția DHAA este prea mare în raport cu capacitatea de reciclare, cum ar fi în cazul unui stres oxidativ important, acesta rămâne în plasmă și se elimină prin urina, scazand astfel nivelul total de ascorbat din organism. (6)

SVCT1 este exprimat în principal în țesuturile absorbante, incluzând epiteliul intestinal, tubul contort proximal și partea descendentă a ansei Henle la nivelul rinichilor, iar SVCT2 este exprimat în aproape toate tesuturile la fel ca și GLUTs. SVCTs 1 și 2 nu pot transporta decât acid ascorbic, iar GLUTs nu pot transporta decât DHAA.

Singurele celule cunoscute care nu exprima SVCTs, și deci nu pot absorbi acid ascorbic, sunt eritrocitele mature.

Ele își obțin ascorbatul transportând DHAA și reducându-l imediat intern. Acest fapt are importanță fiziopatologica mai ales la pacienții cu diabet și glicemie crescută, la care, din cauza competiției cu glucoza, transportul DHAA este diminuat, rezultand un nivel redus de acid ascorbic intraeritrocitar, fapt ce le face mai rigide, nu se mai pot plia corespunzător în interiorul vaselor de sânge de calibru mic și se produc astfel microleziuni, microangiopatii – una dintre caracteristicile de baza ale bolii diabetice. (1, 7, 8, 9, 10, 11 )

Nivelul de Vitamina C este în plasmă, în mod normal 40-60 µM (micromoli), dar poate crește și pana la valori de 200µM în cazul administrării dozelor farmacologice. În țesuturi însă este foarte variabil, spre exemplu, în condiții fiziologice avem în eritrocite 45 µM, în ficat 600-900 µM, în creier 900 µM, în glanda pituitara 2300-2800 µM, în glandele suprarenale 1700 – 2300 µM, testicule 200 µM, în cristalin 1400-1800 µM, în neutrofile 1300 µM, în monocite 3100 µM, iar în limfocite 3800 µM.

Mușchii scheletici cu o valoare intracelulară de 200-300 µM reprezintă cel mai mare depozit de vitamina C al organismului și acesta poate fi unul din motivele pentru care persoanele active fizic și cu o masa musculară dezvoltată sunt mai rezistente în fața bolilor. (1)

Roluri în organism

Formarea și întreținerea colagenului

Colagenul este principala proteină din matricea extracelulară a diferitelor țesuturi din corp (rețeaua de fibre care ține celulele la un loc), fiind cea mai abundentă din organism (25% – 35% din totalul de proteine). Colagenul este format din aminoacizi legați împreună repetitiv și înfășurați în fibrile alungite, conferind rezistență structurală, denumite helix de colagen, în urma unor reacții enzimatice, la care participa Vitamina C în calitate de cofactor.

Este prezent mai ales în țesuturi fibroase precum tendoane, ligamente, cartilaje, piele, matricea osoasa și este un constituent foarte important al vaselor de sânge. Astfel, un deficit de Vitamina C va determina risc crescut de osteoporoza, fracturi, rupturi ligamentare, boli articulare, boli de piele, fragilitate vasculara, anevrisme, hemoragii, echimoze, boli cardiovasculare. (1, 12, 13, 14)

Formarea și remodelarea cartilajelor și oaselor

Vitamina C reglează activitatea osteoblastelor și osteoclastelor, celulele osoase implicate în creșterea, reparația și remodelarea osului și a condrocitelor, celulele cartilajelor. Organismele cu niveluri deficitare de Vitamina C dezvoltă osteoporoza, fracturi spontane, creștere și vindecare osoasă afectată în caz de fracturi.  (15, 16, 17)

Prevenția și tratamentul bolilor cardiovasculare

Studiile au demonstrat ca Vitamina C previne oxidarea grăsimilor cu densitate scăzută (LDL) protejând arterele împotriva aterosclerozei (18); îmbunătățește funcția vasomotorie endotelială și producția de oxid nitric, cel mai puternic vasodilatator, mentinand o circulație optimă și îmbunătățind tensiunea arterială (19, 20, 21, 22) și ar putea fi folosită în tratamentul bolii coronariene (23, 24, 25, 26, 27, 28); îmbunătățește perfuzia miocardică și funcția ventriculului stâng în timpul și după reperfuzia prin angioplastie coronariană percutanată în infarctul miocardic (29, 30, 31); scade incidența fibrilației atriale la pacienții care au suferit intervenții chirurgicale cardiace (32, 33, 34, 35); control mai bun al glicemiei și reducerea complicațiilor la pacienții diabetici (36, 37, 38, 39).

Reglează funcțiile sistemului imunitar și poate fi un element important în tratamentul diverselor infectii și reacții alergice

Celulele sistemului imunitar: neutrofilele, monocitele, macrofagele, limfocitele sunt mari consumatori de Vitamina C pentru îndeplinirea funcțiilor de lupta împotriva agenților patogeni. În timpul infectiilor și reacțiilor alergice se produce stres oxidativ major și foarte mulți radicali liberi, iar în urma neutralizarii acestora de către acidul ascorbic rezulta DHAA extracelular excesiv. Acesta este internalizat de celulele imunitare sosite la locul infectiei și redus din nou la acid ascorbic. Astfel, cantitatea intracelulară de Vitamina C crește de peste 10-12 ori nivelul de baza, nivel care inițial era de zeci de ori mai mare decat cel plasmatic. Scopul acestei creșteri intracelulare ar putea fi protecția celulelor imunitare fata de substanțele oxidante produse de activitatea lor, de microbi sau chiar Vitamina C este cea care generează compușii oxidanți pentru uciderea agenților patogeni.

Astfel, Vitamina C este necesară pentru inițierea și susținerea un răspuns imunitar adecvat, evitând în același timp deteriorarea excesivă a gazdei (40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49). În sepsis, studiile care au evaluat eficiența Vitaminei C, au concluzionat că infuzia intravenosă în doze mari s-a dovedit sigură, bine tolerată și cu un impact pozitiv asupra stabilității hemodinamice, disfuncției multiple de organ, biomarkerilor inflamatori și  leziunilor endoteliale.

Stresul psihic și anxietatea consumă foarte multă Vitamina C, deoarece este cofactor enzimatic implicată direct în producerea noradrenalinei. Lichidul cefalorahidian și neuronii din sistemul nervos central conțin concentrații foarte mari pentru a fi mai protejați de stresul oxidativ în perioadele cu aport alimentar insuficient. Vitamina C reglează metabolismul tirozinei (aminoacidul implicat în producția neurotransmițătorilor: dopamina, noradrenalina, serotonina). Imbunatateste memoria și protejează neuronii de leziunile de reperfuzie în cazul accidentelor cerebrale ischemice sau celor asociate bolilor neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer sau Parkinson.

Previne cancerul protejând ADN-ul împotriva mutațiilor și contribuind la repararea acestuia. Suplimentarea cu Vitamina C a scăzut frecvența aberațiilor cromozomiale, a micronucleilor, a ruperii catenelor de ADN  sau translocărilor genomice la subiecții cu un aport dietetic insuficient expuși la factori mutageni precum fumatul, radiațiile ionizante sau aerul poluat. (70)

Vitamina C determina scăderea Factorului Indus de Hipoxie (HIF-1). Acesta este un senzor care răspunde la nivelul scăzut de oxigen intracelular și promovează transcripția genelor. Spre exemplu, în urma unui efort fizic apare hipoxia intracelulară, iar HIF determină activarea genelor, producția de proteine și de noi vase capilare pentru refacerea țesuturilor uzate.

Însă, în alte situații, în caz de hipoxie prelungită, producția HIF trebuie limitată, pentru că activează exagerat și necontrolat genele, ducând la apariția celulelor canceroase. Vitamina C scade nivelul HIF având următoarele consecințe: pe de-o parte reduce riscul apariției celulelor canceroase, dar pe de altă parte, în doze prea mari, prin alterarea semnalelor intracelulare de activare a genelor, scade și capacitatea organismului de a-și reface țesuturile normale uzate.

Dezvoltarea și forța musculară poate fi perturbată la sportivii care iau suplimente cu Vitamina C în exces pe termen lung, deoarece aceasta neutralizeaza parțial efectul antrenamentelor (73, 74, 75). Pe de alta parte, un nivel plasmatic scăzut de Vitamina C este asociat cu scăderea performanței fizice și creșterea stresului oxidativ, iar suplimentarea adecvata ar putea îmbunătăți performanța doar la cei cu deficit.(76, 77)

Tratament sau adjuvant al tratamentului în cancer

Institutul Național al Cancerului din SUA menționează pe site-ul său oficial cancer.gov, că din ce în ce mai multe studii au demonstrat utilitatea Vitaminei C administrată intravenos în doze farmacologice mari ca și terapie unică sau adjuvant important al terapiei conventionale. Administrată pe cale intravenoasa poate atinge valori plasmatice de vârf de 25-30.000 µM/L, mentinandu-se cateva ore la 10.000 µM/L, având potențialul de a distruge celulele canceroase.

Practic, toate studiile arată o calitate îmbunătățită a vieții pentru pacienții cu cancer, reducând la minimum durerea și protejând țesuturile normale de toxicitatea cauzată de chimioterapie. În plus, vitamina C a prezentat efecte sinergice atunci când a fost combinată cu radio și chimioterapia standard (78, 79, 80, 81, 82).

Protejează spermatozoizii de deteriorarea oxidativă

Vitamina C  îmbunătățește parametrii calitativi ai spermatozoizilor și integritatea ADN-ului, iar studii efectuate pe cuplurile care se confruntau cu pierderi de sarcina repetitive au demonstrat o creștere a numărului de sarcini după ce dieta a fost suplimentata adecvat. (83)

Menține nivelul energetic prin faptul ca este implicată în biosinteza L-carnitinei – substanța care transporta acizii grași din citoplasma celulară în mitocondrii pentru a fi oxidați în vederea producerii de energie. De aceea, deficitul de vitamina C ar putea fi uneori cauza stărilor de slăbiciune și letargie (84, 85).

Toate situațiile fiziopatologice: inflamații, infecții, proceduri chirurgicale, traume sau arsuri determina stres oxidativ, creșterea radicalilor liberi și consumul antioxidantilor. Chiar și stresul psihologic în contextul noii posturi de „pacient” poate cauza o hipovitaminoză importantă, mai ales în cazul celor mai anxioși. Astfel, pacientul are nevoie de o nutriție adecvată și eventual suplimente, de aceea, evaluarea Vitaminei C ar trebui să facă parte din bilanțul obligatoriu la internare. (86, 87, 88)

Administrarea vitaminei C intravenos în timpul operațiilor chirurgicale contribuie la ameliorarea durerii postoperatorii, fiind un adjuvant sigur și eficient în terapia analgezicași grăbește vindecarea plagilor

Ameliorează hemoragia internă difuză la pacienții cu parametri normali de coagulare, iar deficitul de vitamina C trebuie inclus obligatoriu în diagnosticul diferențial al sângerării nespecificeAr putea reduce durata spitalizării în secțiile de terapie intensiva

Protejează rinichii de efectele toxice ale substanței de contrast . Ar putea ameliora simptomele pacienților cu bronhoconstricție indusă de efort . Previne cataracta și ajuta la vindecarea ranilor corneene.

Care sunt dozele recomandate? 

O capră produce în mod normal cam 185mg/kg/zi de Vitamina C, iar dacă are 70 kg –  un total de 13.000 mg pe zi, dar cand este stresata poate produce și de 8 ori mai mult, iar veterinarii știu ca aceste animale sunt printre cele mai rezistente și se imbolnavesc foarte rar. O vacă 18 mg/kg/zi plus din alimentatie, totalizand 30mg/kg,  pisica 30 mg/kg. Gorila, la fel ca și omul, nu poate produce singura vitamina C, dar preia din alimentatie tot cam 30mg/kg/zi. În cazul oamenilor, autoritățile recomandă aproximativ 1mg/kg/zi – dar aceste doze au fost calculate pe voluntari tineri, sanatosi, cu scopul de a preveni scorbutul generalizat, o boala de deficit major ce apare când nivelul plasmatic scade la mai puțin de 10 µM. Nivelul normal în plasma este de 40-60 µM, iar ceea ce-l depășește începe să se elimine prin urină și doar temporar se pot atinge nivele de până la 200 µM. (1)

Există însă o foarte mare variabilitate între oameni din cauza nevoilor și capacităților diferite de reciclare a Vitaminei C. Astfel, efortul fizic excesiv, fumatul, poluarea, radiațiile, infecțiile, diabetul și celelalte boli cronice, impun un necesar crescut de Vitamina C. În schimb persoanele tinere, active, cu masă musculară și cu o circulație sanguină mai bună au o capacitate mai mare de reciclare și refolosire a Vitaminei C existente.

O doză recomandată ideală ar trebui să conducă la o sănătate optimă și nu doar să prevină o stare de deficiență majoră cum este scorbutul.  Deficiențele ușoare pe termen lung produc boli ascunse, insidioase care acționează în timp și nu deodată. Din cauza acestei mari variabilități și pentru că nu trăim într-un mediu ideal, nu este cunoscut care ar fi aportul de vitamina C pentru o sănătate optimă, de aceea necesarul trebuie individualizat pentru fiecare.

În condiții normale, fără prea mulți dintre factorii menționați, o doză de 100 mg/zi e suficientă pentru a atinge nivelul plasmatic de saturație, iar cele 5 porții recomandate de fructe și legume proaspete ar putea asigura aproximativ 200-250mg/zi. Dar Vitamina C este este o molecula ce se degradează foarte ușor și concentrația sa din fructe și legume scade cand acestea sunt prespalate, tăiate, sunt expuse la lumina, caldura sau sunt depozitate pentru mult timp.

Congelarea rapidă pastreaza un nivel adecvat de Vitamina C, dar după decongelare produsele sunt de obicei preparate termic sau sunt folosite în smoothie-uri, dar prin procesul de tocare si maruntire prin intermediul lamelor de metal se reduce cantitatea de vitamina C. (103, 104, 105)

Însă în situații speciale patologice, cu cat boala este mai gravă, cu atât corpul consumă mai multă Vitamina C, capacitatea de reciclare este depășită, aportul din alimentație nu mai este suficient și trebuie suplimentat.

Vitamina C în doze farmacologice

Chiar dacă nu este încă trecută în ghidurile oficiale de practica medicală (și nu mă mir de ce), numeroși doctori au folosit și folosesc terapii cu Vitamina C în megadoză de 1.000, 3.000, 10.000, chiar și 150.000 mg/zi (150 grame/zi) fie pe cale orală, fie injectabilă în mai multe prize zilnice pentru o gamă largă de patologii: oboseală cronică, diverse tipuri de cancer, hepatită A, B, C, intoxicații cu ciuperci otrăvitoare sau metale grele, viroze, Polio, Influenza, Lyme, Zika, Dengue  etc.

Unii dintre cei mai importanți pionieri ai utilizării Vitaminei C în scop terapeutic cum ar fi dr. Linus Pauling, dr. Frederick Robert Klenner, dr. Irwin Stone, dr. Robert Cathcart, dr. Suzanne Humphries, dr. Thomas Levy, dr. Andrew Saul, dr. Matthias Rath au documentat experiența lor totalizând zeci de mii de cazuri în lucrări în general ignorate de majoritatea comunității medicale.

Dr. Robert Cathcart a tratat peste 30.000 de pacienți cu astfel de megadoze aplicând următorul protocol: creșterea dozelor orale progresiv din aproape în aproape, în mai multe prize zilnic, până la apariția intoleranței digestive.

A observat că pentru unii pacienți mai puțini bolnavi intoleranța digestivă apare la doar câteva grame, iar persoanele cu inflamații cronice, patologii dentare (izvor continuu de substanțe toxice), fumătorii sau cei care lucrează în radiații pot lua doze de câteva zeci de grame fără să apară intoleranță digestivă – semn că au un deficit major și absorb mai multă Vitamina C.

E de la sine înțeles că dacă Vitamina C ar fi prezentat și cel mai mic pericol real aceste practici terapeutice ar fi fost interzise. Fiind o molecula naturală pe care organismul oricum ar fi produs-o singur dacă nu ar fi suferit acea mutație evoluționistă, este cea mai sigură substanța care poate fi folosită în scop medical, deoarece se elimină foarte ușor prin rinichi atunci când este în exces. Iată spre comparație LD50 (doza letala care poate ucide 50% din membrii unei populații) pentru diferite substanțe: Nicotina 50 mg/kg, Cocaina 96 mg/kg, Cafeina 192 mg/kg, Paracetamol 1944mg/kg, Taurina 5000 mg/kg, Vitamina C 11.900 mg/kg și apa 90,000 mg/kg. (107)

Efectele adverse:

În SUA, unde folosirea mega dozelor de vitamina C este mai răspândită printre cei care practica medicina alternativă s-a demonstrat ca este o procedura extrem de sigură atât în cazul dozelor mici, cât și pentru doze foarte mari de 200 mg/kg/zi sau extrem de mari de 1500 mg/kg de trei ori pe săptămână și au fost raportate foarte puține efecte adverse ușor prevenibile legate de dozare, calea enterală și durata suplimentării cum ar fi:

diaree, balonare, agravarea supraîncărcării cu fier la pacienții cu hemocromatoză sau alte boli care necesită transfuzii de sânge, cum ar fi talasemia majoră și anemia sideroblastică, hemoliza la pacienții cu deficiență ereditară de glucoză-6-fosfat dehidrogenază (G6DP), hipoglicemie sau măsurători false ale glicemiei la glucometrele portabile. În ceea ce privește predispozitia la litiaza renala prin precipitarea oxalatului de calciu, datele sunt incerte, dar o buna hidratare poate diminua și acest risc.

De ce exista controverse privind terapia cu Vitamina C ?

O simpla căutare în baza de date PubMed ne arată câteva zeci de mii de articole științifice, studii de caz, trialuri clinice, metaanalize, studii pe cobai sau pe medii de cultura. Unele demonstrează beneficiile Vitaminei C, iar altele sunt neconcludente, subliniind necesitatea unor trialuri clinice mult mai mari. Cu toate că a trecut aproape un secol de la descoperirea ei, fiind o substanță naturală ce nu poate fi patentată, prea puține companii sau instituții s-au arătat interesate să investească sume considerabile în studii foarte mari. Posibile explicații pentru studiile cu rezultate neconcludente ar fi ca n-au ținut cont de aspectele particulare ale subiecților, s-au făcut pe subiecți normali fără hipovitaminoze, au folosit doze prea mici sau nu le-au împărțit în mai multe prize zilnice.

În general, în sistemul medical convențional, nu se face bilanțul carențelor alimentare, pentru că medicii nu sunt educați și antrenați în acest sens. Un astfel de bilanț nu ar fi costisitor și ar trebui efectuat obligatoriu pentru fiecare pacient, iar dacă medicii ar trata și eventualele hipovitaminoze, s-ar îmbunătăți semnificativ actul terapeutic. Educatia medicala nu trebuie sa se limiteze doar la canalele standard, iar datoria medicului care pune pe primul plan beneficiul pacientului este sa iasă din zona de confort intelectual, sa se informeze din surse multiple, sa gandeasca critic, să-și pastreze un anumit grad de independență profesională și să respecte în același timp și legislația în vigoare.

Recomandările mele privind suplimentarea cu Vitamina C 

Prin prisma experienței personale și a bibliografiei studiate vă ofer următoarele recomandări privind administrarea vitaminei C în scop profilactic și terapeutic, plecand de la premisa ca are cel mai bun profil de siguranță dintre toate substantele ce pot fi administrate:

1. Nu luați suplimente în mod continuu pe termen lung! O alimentație bogată în fructe și legume proaspete alături de un stil de viață sănătos asigura un nivel normal de Vitamina C în corp. Stresul oxidativ în doze rezonabile este util pentru ca stimulează transcripția genelor, adaptarea organismului la mediu, adaptarea imunologică și la efort, iar consumul excesiv de Vitamina C și alți antioxidanți perturba acest mecanism.

2. În situații ocazionale cum ar fi: stări de oboseală, stres psihic excepțional, atacuri de panică, efort fizic excesiv, surmenaj intelectual, abuz de alcool sau alte substanțe toxice, expunere la radiații, călătorii cu avionul, arsuri solare, diverse leziuni, traumatisme, viroze sau alte situații care presupun inflamație și stres oxidativ deosebit, recomand suplimentarea cu vitamina C în doze de aproximativ 1-3-6 grame pe zi, (sau și mai mult în funcție de gravitate, până la atingerea pragului de intoleranță digestivă) în 4-6 prize, timp de câteva zile până la rezolvarea simptomelor, împreună cu o hidratare adecvată!

3. Fumătorii, cei care locuiesc în zone foarte poluate sau sunt expuși constant la radiații au nevoi crescute și ar putea lua în considerare suplimentarea cu Vitamina C pe termen lung în cicluri cu pauze: 200-400mg/zi în mai multe prize.

4. Recomandări pentru sportivi. Stresul oxidativ produs de antrenament este un stimulent pentru creșterea musculară și adaptarea la efort, de aceea, sportivii nu ar trebui sa ia suplimente cu Vitamina C în urma sesiunilor normale de antrenament. O alimentație bogată în fructe și legume proaspete este suficientă.

Însă, în  caz de traumatisme, supraantrenament sau în urma competițiilor extenuante, dacă simt că le scade imunitatea, suplimentarea cu Vitamina C este recomandată. Efortul fizic excesiv, de lungă durată, produce mulți radicali liberi care consumă Vitamina C cu o viteza mai mare decât poate fi reciclată. Personal am experimentat acest fenomen de multe ori în urma unor sesiuni de antrenamente istovitoare, mai multe zile la rând, care au fost urmate de viroze puternice, febră și dureri musculare semnificative. Sportivii de performanță sau persoanele care depun efort fizic excesiv timp de foarte mulți ani au un risc crescut de boli inflamatorii, cardiovasculare și îmbătrânire precoce.

5. Persoanele cu diabet și alte boli cronice: cardiovasculare, cancer etc. au în general deficit mare de vitamina C și ar putea beneficia de pe urma tratamentului injectabil sau suplimentării orale, ciclic cu pauze, dar acest aspect ar trebui discutat cu medicul curant care s-a informat în prealabil și care poate ajusta de la caz la caz dozele. Pentru situații ocazionale pe termen scurt sunt valabile recomandările de la punctul 2.

6. În caz de internare în spital pentru diverse terapii sau proceduri chirurgicale, cereți medicului dumneavoastra să va efectueze pe lângă analizele obișnuite și un bilanț nutrițional și să asocieze la tratament și Vitamina C orala sau injectabila cu titrarea dozelor în funcție de nivelul plasmatic.

Surse de vitamina C

Absorbția vitaminei C este afectată de carbohidrați și, în mod ironic, multe suplimente și produse alimentare cu adaos de vitamina C conțin și zahăr.

Fructele și legumele au un indice glicemic mic și ar trebui consumate fără alte alimente cu indice glicemic mare, cum ar fi cartofi, faina alba, orez, zahăr. Sunt de preferat în stare integrala în locul sucurilor stoarse, care au un indice glicemic mai mare. Iată conținutul de vitamina C exprimat în mg/100g în stare crudă, proaspătă pentru cateva tipuri de fructe și legume: catina 2500, maces 2000, coacaze 200, kiwi 90, broccoli 90, ardei iute 80, capsuna 60, portocala 50, lamaie 40, zmeura 30, spanac 30, varza 10 , tomata 10, strugure 10, pruna 10, pepene rosu 10, banana 9, morcov 9,  avocado 8, piersica 7, mar 6, salata 4, castravete 3. (114)

Tipuri de suplimente de Vitamina C:

Acidul ascorbic este vitamina C în forma sa cea mai simplă și ieftină cu o biodisponibilitate bună, iar cu o cantitate suficientă de apă este bine tolerată, cu excepția anumitor persoane cu intolerabilitate gastrică.

Vitamina C tamponată cu săruri minerale este de obicei mai scumpă, dar mai blândă cu sistemul gastro-intestinal: ascorbatul de sodiu, ascorbatul de calciu, ascorbatul de potasiu și ascorbatul de magneziu.

Vitamina C cu bioflavonoide mai contine anumiti compuși polifenolici care-i potențează efectele antioxidante.

Vitamina C lipozomală – încapsulată în vezicule de grăsime (lipozomi) – are cea mai buna biodisponibilitate (crește cel mai mult concentrația sanguină) și cea mai bună toleranță gastrică dintre toate formele orale de Vitamina C, dar este mai scumpă.

Vitamina C – injectabila – are biodisponibilitate 100% pentru ca este livrată direct în sange, dar mai scumpă și mai dificil de administrat în mod curent din motive evidente.

Considerații personale finale:

În calitate de medic cardiolog, antreprenor, pasionat de nutritie, sport, psihologie, am încercat întotdeauna să am o abordare cat mai obiectiva asupra tuturor situațiilor cu care m-am confruntat de-a lungul vieții și să văd lucrurile din mai multe perspective diferite. Am vrut să-mi extind orizontul și am evitat sa mă specializez într-un domeniu îngust, cu toate ca am fost și eu atras de strălucirea medicinii intervenționiste. Am inteles tot mai mult ca sanatatea e un concept complex ce nu poate fi obtinuta cu medicamente minune și am ales astfel să-mi dedic cariera preventiei, ajutandu-i pe oameni sa-și imbunatateasca stilul de viata.

Avand ca obiectiv principal sanatatea holistica: trup, minte, suflet, sunt adept al medicinei bazate pe dovezi, dar pentru obținerea informațiilor nu mă rezum doar la sursele oficiale și încerc să-mi țin treaz simțul critic pentru filtrarea lor. Nu cred in soluțiile unice miraculoase și nu recomand pe termen lung exagerarile de orice fel: dietele minune, igiena obsesiva, veganismul, sportul în exces, sau orice alta forma de absolutism. În general oamenii sunt foarte atrași de teoriile lor, incat intra într-un automatism intelectual ce le perturba gandirea critica și devin fanatici.

Am observat cei mai mari promotori ai terapiilor cu Vitamina C nu sunt cu mult mai sănătoși sau nu au o longevitate remarcabilă și mi-am explicat acest lucru prin faptul că excesul de antioxidanti este probabil la fel de dăunător ca si deficitul.  Radicalii liberi și factorii prooxidanti au rolul lor și nu trebuie neutralizati în totalitate. Organismul are nevoie și de un anumit grad de stres (fizic, chimic, biologic, psihologic etc…) fata de care se va adapta. Încercarea de a evita cu orice preț acest stres ne face vulnerabili și fragili.

Spre deosebire de animale care își pot ajusta singure Vitamina C în funcție de nevoi și care astfel sunt mult mai rezistente în fața bolilor, cu toate că trăiesc în condiții insalubre, noi oamenii depindem doar de alimentatie și trebuie sa ne dezvoltăm abilitatea de ști când și de câtă vitamina C avem nevoie.

Nici o boala nu are o singura cauză și nici un singur tratament nu poate rezolva toate problemele, iar încercarea de a găsi un panaceu universal este o utopie. Dar învățând să utilizăm înțelept lucrurile simple pe care le avem la îndemână, în dozele potrivite, în momentele potrivite, vom fi mult mai sănătoși. 

Aștept comentariile, sugestiile și feedbackul Dvs!
Va multumesc!

Dr. Cezar Amititeloaie
dr.caesar.ami@gmail.com
facebook.com/Caesar.md.cardio
facebook.com/cezar.amititeloaie

Surse:

Vitamin C physiology: the known and the unknown and Goldilocks
Ascorbate is an outstanding antioxidant in human blood plasma.
Ascorbate: the most effective antioxidant in human blood plasma.
Pharmacologic doses of ascorbate act as a prooxidant
Ascorbate in pharmacologic concentrations selectively generates ascorbate radical and hydrogen peroxide in extracellular fluid in vivo
Intestinal Dehydroascorbic Acid (DHA) Transport Mediated by the Facilitative Sugar Transporters, GLUT2 and GLUT8
Low Red Blood Cell Vitamin C Concentrations Induce Red Blood Cell Fragility: A Link to Diabetes Via Glucose, Glucose Transporters, and Dehydroascorbic Acid
Famine From Feast: Low Red Cell Vitamin C Levels in Diabetes
Intestinal Dehydroascorbic Acid (DHA) Transport Mediated by the Facilitative Sugar Transporters, GLUT2 and GLUT8
Functional and physiological role of vitamin C transporters.
Low Red Blood Cell Vitamin C Concentrations Induce Red Blood Cell Fragility: A Link to Diabetes Via Glucose, Glucose Transporters, and Dehydroascorbic Acid
The Roles of Vitamin C in Skin Health
Ascorbic Acid Promotes the Stemness of Corneal Epithelial Stem/Progenitor Cells and Accelerates Epithelial Wound Healing in the Cornea
Role of Vitamin C in Skin Diseases
The Roles and Mechanisms of Actions of Vitamin C in Bone: New Developments
Vitamin C and Bone Health: Evidence from Cell, Animal and Human Studies.
Vitamin C reverses bone loss in an osteopenic rat model of osteoporosis.
Short-term and long-term vitamin C supplementation in humans dose-dependently increases the resistance of plasma to ex vivo lipid peroxidation.
Effect of ascorbic acid treatment on conduit vessel endothelial dysfunction in patients with hypertension
Treatment of hypertension with ascorbic acid
Vitamin C improves endothelium-dependent vasodilation by restoring nitric oxide activity in essential hypertension.
Effects of vitamin C supplementation on blood pressure: a meta-analysis of randomized controlled trials
Acute ascorbic acid ingestion increases skeletal muscle blood flow and oxygen consumption via local vasodilation during graded handgrip exercise in older adults
Vitamin C Further Improves the Protective Effect of Glucagon-Like Peptide-1 on Acute Hypoglycemia-Induced Oxidative Stress, Inflammation, and Endothelial Dysfunction in Type 1 Diabetes
Vitamin C improves endothelial dysfunction of epicardial coronary arteries in hypertensive patients.
Coronary heart disease in smokers: vitamin C restores coronary microcirculatory function.
Ascorbic Acid Reverses Endothelial Vasomotor Dysfunction in Patients With Coronary Artery Disease
L-2-Oxothiazolidine-4-carboxylic acid reverses endothelial dysfunction in patients with coronary artery disease.
Intravenous ascorbic acid infusion improves myocardial perfusion grade during elective percutaneous coronary intervention: relationship with oxidative stress markers.
Effects of a novel ascorbate-based protocol on infarct size and ventricle function in acute myocardial infarction patients undergoing percutaneous coronary angioplasty
Amelioration of persistent left ventricular function impairment through increased plasma ascorbate levels following myocardial infarction
Vitamin C for the Prevention of Postoperative Atrial Fibrillation after Cardiac Surgery: A Meta-Analysis
Vitamin C for preventing atrial fibrillation in high risk patients: a systematic review and meta-analysis.
Sole and combined vitamin C supplementation can prevent postoperative atrial fibrillation after cardiac surgery: A systematic review and meta‐analysis of randomized controlled trials
[Effect of vitamin C on prognosis of critically ill patients: a Meta-analysis].
Effects of vitamin C supplementation on glycaemic control: a systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials.
Vitamin C for Type 2 Diabetes Mellitus and Hypertension.
The effect of vitamin C and/or E supplementations on type 2 diabetic adult males under metformin treatment: A single-blinded randomized controlled clinical trial.
Association of vitreous vitamin C depletion with diabetic macular ischemia in proliferative diabetic retinopathy.
Ascorbate recycling in human neutrophils: induction by bacteria.
Vitamin C and Immune Function
Vitamin C and Infections
Vitamin C and the common cold.
Vitamin C for preventing and treating the common cold.
Effect of ascorbic acid in the treatment of tetanus
Vitamin C for preventing and treating pneumonia
Extra Dose of Vitamin C Based on a Daily Supplementation Shortens the Common Cold: A Meta-Analysis of 9 Randomized Controlled Trials
Intravenous vitamin C in the treatment of allergies: an interim subgroup analysis of a long-term observational study
Anti-Allergic Activity of Monoacylated Ascorbic Acid 2-Glucosides
Phase I safety trial of intravenous ascorbic acid in patients with severe sepsis
Randomized, prospective trial of antioxidant supplementation in critically ill surgical patients.
Effect of high-dose Ascorbic acid on vasopressor’s requirement in septic shock.
Vitamin C: The next step in sepsis management?
Vitamin C for the treatment of sepsis: The scientific rationale.
Safety of vitamin C in sepsis: a neglected topic.
Dos terapias conocidas podrían ser efectivas como adyuvantes en el paciente crítico infectado por COVID-19
A new clinical trial to test high-dose vitamin C in patients with COVID-19
Intravenous vitamin C for reduction of cytokines storm in acute respiratory distress syndrome
Evidence is stronger than you think: a meta-analysis of vitamin C use in patients with sepsis
Effect of high-dose Ascorbic acid on vasopressor’s requirement in septic shock.
The role of ascorbate in the biosynthesis of neuroendocrine peptides.
Preventive and therapeutic potential of ascorbic acid in neurodegenerative diseases
Old Things New View: Ascorbic Acid Protects the Brain in Neurodegenerative Disorders
Intakes of vitamin C and carotenoids and risk of amyotrophic lateral sclerosis: pooled results from 5 cohort studies.
Lowered plasma vitamin C, but not vitamin E, concentrations in dementia patients.
Reduced risk of Alzheimer disease in users of antioxidant vitamin supplements: the Cache County Study.
Ascorbic Acid Mitigates D-galactose-Induced Brain Aging by Increasing Hippocampal Neurogenesis and Improving Memory Function
Ascorbic Acid and the Brain: Rationale for the Use against Cognitive Decline
Vitamin C transport and its role in the central nervous system
Vitamin C for DNA damage prevention.
Intracellular ascorbate enhances hypoxia-inducible factor (HIF)-hydroxylase activity and preferentially suppresses the HIF-1 transcriptional response.
Transcriptional Regulation by Hypoxia Inducible Factors
Can supplementation with vitamin C and E alter physiological adaptations to strength training?
Oral administration of vitamin C decreases muscle mitochondrial biogenesis and hampers training-induced adaptations in endurance performance
Vitamin C and E supplementation alters protein signalling after a strength training session, but not muscle growth during 10 weeks of training
Vitamin C deficiency causes muscle atrophy and a deterioration in physical performance.
Low vitamin C values are linked with decreased physical performance and increased oxidative stress: reversal by vitamin C supplementation.
High-Dose Vitamin C (PDQ®)–Health Professional Version
Intravenous High-Dose Vitamin C in Cancer Therapy
Systematic Review of Intravenous Ascorbate in Cancer Clinical Trials
Intravenous vitamin C in the supportive care of cancer patients: a review and rational approach
Ascorbic Acid in Colon Cancer: From the Basic to the Clinical Applications
The effect of vitamin C on the gene expression profile of sperm protamines in the male partners of couples with recurrent pregnancy loss: A randomized clinical trial
Carnitine Transport and Fatty Acid Oxidation
Ascorbic acid and carnitine biosynthesis.
Hypovitaminosis C and vitamin C deficiency in critically ill patients despite recommended enteral and parenteral intakes.
Vitamin C Can Shorten the Length of Stay in the ICU: A Meta-Analysis.
Vitamin C Pharmacokinetics in Critically Ill Patients: A Randomized Trial of Four IV Regimens.
The role of vitamin C in the treatment of pain: new insights.
Effect of Perioperative Vitamin C Supplementation on Postoperative Pain and the Incidence of Chronic Regional Pain Syndrome: A Systematic Review and Meta-Analysis.
Efficacy and safety of high-dose vitamin C on complex regional pain syndrome in extremity trauma and surgery–systematic review and meta-analysis.
Hemorrhage associated with vitamin C deficiency in surgical patients.
The Effect of Vitamin C on Clinical Outcome in Critically Ill Patients: A Systematic Review With Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials.
Vitamin C for the critically ill: Is the evidence strong enough?
Vitamins for Prevention of Contrast-induced Acute Kidney Injury: A Systematic Review and Trial Sequential Analysis.
Does ascorbic acid protect against contrast-induced acute kidney injury in patients undergoing coronary angiography: a systematic review with meta-analysis of randomized, controlled trials.
Vitamin C may alleviate exercise-induced bronchoconstriction: a meta-analysis.
The effect of vitamin C on bronchoconstriction and respiratory symptoms caused by exercise: a review and statistical analysis.
Association of vitamin C with the risk of age-related cataract: a meta-analysis.
Dietary vitamin and carotenoid intake and risk of age-related cataract.
Vitamin C inhibit the proliferation, migration and epithelial-mesenchymal-transition of lens epithelial cells by destabilizing HIF-1α.
Ascorbic Acid Promotes the Stemness of Corneal Epithelial Stem/Progenitor Cells and Accelerates Epithelial Wound Healing in the Cornea
Vitamin C – Health Professional Fact Sheet
The Effect of Storage Method on the Vitamin C Content in Some Tropical Fruit Juices
Influence of storage temperature and time on the physicochemical and bioactive properties of roselle-fruit juice blends in plastic bottle
How to Determine a Therapeutic Dose of Vitamin C, by Robert F. Cathcart, MD
Median lethal dose
Vitamin C: Intravenous Use by Complementary and Alternative Medicine Practitioners and Adverse Effects
Making sense of early high-dose intravenous vitamin C in ischemia/reperfusion injury
The effects of intravenous vitamin C on point-of-care glucose monitoring.
Interference of Intravenous Vitamin C With Blood Glucose Testing
Total, Dietary, and Supplemental Vitamin C Intake and Risk of Incident Kidney Stones
No Reported Renal Stones with Intravenous Vitamin C Administration: A Prospective Case Series Study
Vitamina C

Video youtube:

Dr. Robert Cathcart, vitamin C pioneer
Lecture on vitamin C by brilliant Suzanne Humphries
Dr. Thomas E. Levy – The Cause of All Disease: A Unified Theory
Dr. Thomas E. Levy – Vitamin C The Ultimate Antibiotic
Dr. Thomas E. Levy – Vitamin C – Ascorbate – Liposomal Vitamin C and Antioxidant Therapy
Andrew Saul – High Dose Vitamin C Therapy for Major Diseases
Breakthrough towards the natural control of cardiovascular disease, Dr. Matthias Rath, 22-4-2015
Overview of the Health Benefits of Vitamin C by Prof. Margreet Vissers
Dr Victor Marcial-Vega interview
Ascorbate (Vitmamin C) and heavy metal detoxification by Dr Russell Jaffe
Vitamin C: The Miracle Swine Flu Cure (60 Minutes) „Living Proof”
The Miracle Cure: Vitamin C „Living Proof” 60 Minutes (pt-2)