Când vrei să ai o gustare delicioasă, sănătoasă și fără prea multe calorii, consumă niște afine: corpul tău îți va mulțumi din plin. Afinele, suculente și hrănitoare, sunt folosite încă din cele mai vechi timpuri în scopuri terapeutice, deoarece sunt o importantă sursă de fitonutrienți, vitamina C, vitamine din complexul B, vitaminele A și E, vitamina K, fier, calciu, mangan, zinc, fosfor, seleniu și cupru, care aduc numeroase beneficii organismului, iar în acest articol vreau să-ți prezint 10 motive pentru care ar fi bine să incluzi în dieta ta aceste fructe minunate.
Dar înainte de a începe prezentarea celor 10 beneficii ale consumului de afine, vreau să mulțumesc pentru susținerea acestui proiect educațional și celor de la Merry Berry – cea mai mare plantație de afine bio din Romania, de peste 115 de hectare, situată în județul Dâmbovița, în comuna I.L. Caragiale, într-un peisaj pitoresc, aproape de pădure, la poalele munților Carpați.
Afinele urmează un traseu foarte bine pus la punct din momentul în care sunt culese până ajung în caserole și lădițe. Ferma este dotată cu cea mai performantă tehnologie: camere de răcire cu atmosferă controlată, linii de sortare și ambalare de ultimă generație ce asigură selecția ireprosabilă a afinelor care urmează a fi livrate. Puteți comanda online, iar livrările se fac doar cu transport frigorific, asigurând astfel prospețime maximă. Introduceți în formularul de comandă codul CEZAR20 și veți beneficia de 20% reducere.
1. Ajută la menținerea oaselor sănătoase
Deoarece conțin fosfor, calciu, magneziu, Vitamina C și vitamina K, afinele contribuie la menținerea structurii și rezistenței osoase. Vitamina C ajută la construcția rețelei de colagen din care sunt formate oasele, iar Vitamina K previne pierderea calciului și ajută la depunerea sa în oase, iar aportul scăzut de vitamina K a fost asociat cu un risc mai mare de fracturi.
2. Sănătatea pielii, părului și unghiilor
Colagenul, este cea mai abundentă proteină din organism și, la fel ca și în cazul oaselor reprezintă structura de rezistență a pielii. Vitamina C, dar și ceilalți antioxidanți, ajută și la remedierea daunelor cauzate de arsurile solare, poluare sau fumul de țigară. Astfel, fructele de pădure pot fi considerate un adevărat elixir al tinereții, netezesc ridurile, repară arsurile și cicatricile, îmbunătățind textura generală a pielii. Nu uita, când mergi la plajă, în loc de gogoși înfuriate, răsfață-ți simțurile cu niște afine vesele care-ți protejează pielea din interior către exterior.
3. Reduce rezistența la insulină și ajută în prevenția diabetului
Spre deosebire de alte fructe, afinele au un nivel redus de zahăr și un indice glicemic mic, cam 25, și pot fi consumate și de persoanele ce au rezistență la insulină sau diabet.
Efectele benefice în acest caz sunt datorate și compușilor fenolici, cum ar fi antocianinele, cu proprietăți antioxidante ce reduc formarea biomarkerilor inflamatori.
4. Ajută la slăbire și oferă senzație de sațietate
Fibrele alimentare sunt recunoscute ca un factor important în pierderea de greutate și prin funcționarea ca un „agent de volum” în sistemul digestiv. Alimentele bogate în fibre cresc sațietatea, îți dau o senzație de plin și reduc pofta de mâncare. De asemenea, ajută și la creșterea nivelului de adiponectină – un hormon ce reglează nivelul glicemiei și este implicat în descompunerea acizilor grași pentru a fi utilizati ca și sursă de energie. Un alt mecanism prin care acționează este și acela al activării protein-kinazelor, ce au rol în scăderea apetitului și creșterea consumului energetic.
5. Scăderea tensiunii arteriale și prevenția bolilor cardiovasculare
Dacă ai pulsul ridicat și tensiune arterială, cu siguranță ai nevoie de un aport mai mare de magneziu și potasiu și un consum mai mic de sodiu. Afinele conțin foarte puțin sodiu, dar sunt bogate în potasiu și magneziu. De asemenea, conținutul de fibre ajută la reglarea nivelului de colesterol, iar antioxidanții îmbunătățesc funcționarea endoteliului – adică învelișul interior al vaselor de sange.
Consumul de afine reduce și nivelul de homocisteină, o substanță care dacă este crescută, arată un risc mai mare de boli cardiovasculare: adică infarct miocardic sau accident vascular cerebral. În cazul în care suferi de sindrom metabolic: adică obezitate abdominală, hipertensiune, rezistență la insulină, trigliceride crescute îți recomand ca pe lângă analizele obișnuite, să-ți faci și această analiză: homocisteina.
Vitamina B6 și folatul ce se găsesc din abundență în afine, previn acumularea homocisteinei, iar conform mai multor studii, persoanele care au consumat afine au avut nivele mai scăzute de homocisteina.
6. Îmbunătățirea sănătății mintale
Studii populaționale au arătat că un consum regulat de fructe de pădure este asociat cu scăderea deteriorării cognitive la vârste înaintate. Ele facilitează circulația sângelui către creier, îmbunătățind astfel oxigenarea și incetinind evoluția unor afecțiuni neurodegenerative precum demență sau Alzheimer. Consumul de afine poate îmbunătăți memoria, coordonarea, reflexele, dar și starea de spirit, ajutând la combaterea stărilor anxioase și depresive.
7. Digestie sănătoasă
Fiind bogate în fibre, afinele ajută și la reglarea tranzitului intestinal, echilibrează flora microbiană și ameliorează problemele digestive precum constipația, diareea sau crampele.
De asemenea, acidul fenolic din compoziția afinelor, are efect anti-inflamator la nivelul colonului. Hipocrate spunea că toate bolile pleacă din intestin, iar un intestin sănătos înseamnă și scâderea inflamației generalizate – cauza principala a tuturor afecțiunilor cronice.
8. Prevenția cancerului
Vitamina C, vitamina A și flavonoidele din afine, funcționează ca antioxidanți puternici ce pot ajuta la protejarea celulelor împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi. Afinele conțin și folat, care joacă un rol important în sinteza și repararea ADN-ului, prevenind astfel formarea celulelor canceroase cauzate de mutații.
9. Afinele mențin sănătatea ochilor
În lumea modernă, din cauza ecranelor ce generează stimuli luminoși foarte diverși și care se schimbă cu repeziciune, ochii noștri sunt supuși unui stres oxidativ mult mai mare decât în trecut. Adică celulele retinei au o activitate mult mai intensă și astfel un risc mai mare de degenerare. Afinele conțin fitonutrienți precum resveratrolul sau luteină, ce previn problemele oculare cum ar fi degenerescența maculară, cataracta, uscăciunea ochilor și infecțiile, îmbunătățind astfel vederea.
10. Întărirea sistemului imunitar
Pentru că scad inflamația generalizată, consumul fructelor de pădure ajută și la întărirea sistemului imunitar și scăderea riscului de infecții. Dintre toate fructele, afinele sunt printre cele care au cea mai mare capacitate antioxidantă, aspect care le transformă în aliați redutabili ai sistemului imunitar în lupta cu răcelile, virozele, dar și alte boli infecțioase. Ajută în special și în prevenția infecțiilor urinare deoarece împiedică bacteriile să se depună pe pereții tractului urinar.
Sunt Cezar, un cardiolog nonconformist, pasionat de prevenție și sper că aceste 10 motive au fost suficient de convingătoare ca să introduci în alimentația ta, de 2-3 ori pe săptămână, mai multe fructe de pădure și în special afine, pe care ți le recomand să le consumi proaspete în sezon, iar în afara sezonului în stare congelată în deserturi, sosuri sau smoothie-uri. Acest articol a fost realizat cu sprijinul Merry Berry, iar dacă ți-a plăcut și-l consideri util, trimite-l și prietenilor tăi pentru a-i ajuta și pe ei să-și ia sănătatea în propriile mâini.
Și nu uita, dacă vrei să beneficiezi de un discount de 20%, introdu în formularul de comandă de pe site-ul merryberry codul CEZAR20, ca să te poți bucura de afine bio, gustoase și sănătoase la un preț avantajos.