Stres, anxietate, atacuri de panică, stare psihică proastă, frică de îmbolnăvire, vine valul, trece valul, vine alt val și încă unul și în tot așa. Cine te protejează în tot acest timp și cine are grijă de tine? Doar tu poți să faci asta cu adevărat, dacă înțelegi faptul că întărirea propriului organism și a sistemului imunitar, este singura soluție viabilă pe termen lung!

Una dintre cele mai grave probleme de sănătate la nivel mondial este deficitul de Vitamina D3, și este foarte probabil ca și tu să ai un nivel scăzut. Dacă nu vei avea răbdare să citești mai departe acest material, măcar atât reține: mergi la primul laborator și cere următoarea analiză 25(OH) Vitamina D3 și apoi scrie-ne mai jos în comentarii ce rezultat ți-a ieșit.

O metaanaliză recentă, realizată de cercetători germani, publicată în octombrie 2021, arată că mortalitatea din cauza virusului actual ar putea fi aproape de zero dacă oamenii ar avea un nivel de Vitamina D3 în sânge de cel puțin 50 ng/mL, dar extrem de puțini oameni ating această valoare, iar majoritatea celor care au decedat aveau niveluri foarte scăzute.

Urmărește până la capăt acest subiect pentru că îți vom arăta că Vitamina D este defapt un hormon cu enorm de multe roluri în organism:

este modulator al sistemului imunitar, te protejează de infecții și răceli,protejează aparatul cardiovascular,reduce inflamația din corp,îmbunătățește starea de spirit și combate depresia,îmbunătățește calitatea somnului,reglează hormonii sexuali atât la femei, cât și la bărbați,ajută la creșterea masei musculare, a libidoului și potenței.

Îți voi spune din ce surse naturale să obții vitamina D3 și cu ce doze să suplimentezi, mai ales dacă suferi de obezitate, diabet, boli cardiovasculare sau cancer, deoarece tocmai aceste categorii de pacienți au cel mai mare deficit, iar recomandările standard nu sunt potrivite oricui.

Dar ține cont că acest material NU înlocuiește un examen medical propriu-zis, iar pentru a primi soluții personalizate, solicită întotdeauna sfatul direct al unuia sau mai multor specialiști de încredere.

În acest prim articol îți vom explica de ce există controverse între cercetători privind suplimentarea cu Vitamina D3 și câtă încredere să avem sau nu în anumite studii științifice.

Laboratoarele dau un nivel de 30 ng/mL ca fiind suficient, dar această valoare a fost determinată cu multe decenii în urmă când se credea că Vitamina D este importantă doar pentru sănătatea oaselor, dar în niciun caz nu este suficient pentru o sănătate optimă.

Problemele osoase vizibile sunt doar vârful icebergului și sunt evidente când există o carență extremă, însă problemele de sănătate mai puțin vizibile apar mult mai devreme, la un nivel de Vitamina D așa zis normal.

Multe cercetări au arătat că nivelul de calcidiol 25(OH) Vitamina D3 se corelează puternic cu severitatea infecției, adică cu cât e nivelul mai scăzut cu atât infecția este mai severă. Concluzia acestei metaanalize, realizată de cercetătorii germani, că toți oamenii ar trebui să atingă o valoare în sânge de 50 ng/mL ca să fie protejați aproape în totalitate, ar fi trebuit să reprezinte o știre care să circule pe toate canalele media, iar autoritățile ar fi trebuit să ia măsuri în acest sens.

Între timp însă, la noi a circulat o altă știre care citează o altă metaanaliză, realizata de cercetători chinezi, ce afirmă exact opusul: că nivelul scăzut de Vitamina D3 nu se corelează cu severitatea infecției și că suplimentarea cu Vitamina D nu prea ajuta. Fiind intrigați de concluzia acestei metaanalize, am studiat-o mai atent și am constatat un lucru extrem de important: nivelul de referință considerat suficient, era în majoritatea studiilor de doar 20 ng/mL. Astfel, cercetătorii i-au comparat pe cei cu nivel puțin peste 20, cu cei care aveau nivelul sub 20 și n-au găsit mari diferențe. Păi și normal, i-au comparat pe unii săraci cu unii și mai săraci.

În această metaanaliză mai sunt citate 2 studii intervenționale: Într-un studiu 50 de pacienți internați la ATI, au primit 21.000 UI în prima zi, și apoi 10.000 UI în a 3-a și a 7 zi, iar 26 pacienți din grupul de control nu au primit decât terapia standard. Cei care au primit vitamina D s-au recuperat și au fost externați mai repede decât cei din grupul control.

În alt studiu 120 de pacienți internați în ATI au primit o singură doză de 200.000 UI de vitamina D3, iar 120 de pacienți placebo. în acest studiu nu s-au constatat diferențe semnificative între cele două grupuri. Pentru că acest al doilea studiu a fost puțin mai mare, concluzia sa a cântărit mai mult în final și anume că suplimentarea nu prea ajută.

Dar hai să vedem care ar fi fost problema: Vitamina D3 este o vitamină liposolubilă, care pentru a putea fi absorbită în organism, are nevoie de bilă care să dizolve grăsimile, iar pentru eliberarea bilei e nevoie să consumăm grăsimi, și mă îndoiesc de faptul că pacienții de pe patul de terapie intensivă au consumat alimente bogate în grăsimi. Pe lângă asta, digestia grăsimilor este afectată în condiții de stres, așa cum v-am arătat în materialul despre bilă. Sau o altă cauză a ineficienței ar putea fi doza uriașă de 200.000 UI, nenaturală ce ar putea cauza rezistența receptorilor la Vitamina D, cum se întâmplă cu fiecare hormon administrat în doze foarte mari, mult peste ceea ce organismul ar fi obișnuit în mod natural.

Deci, această metaanaliză conform căreia vitamina D nu ajută, se bazează pe concluzia unui singur studiu efectuat probabil greșit.

V-am dat aceste detalii pentru a vă arăta cât de eronate pot fi unele studii, deoarece cercetătorii nu pot analiza o problema în ansamblu la 360 de grade, din mai multe perspective, iar din experiența proprie vă putem mărturisi că astfel de erori sunt destul frecvente în lumea științifică.

În asemenea situații pe cine să mai credem? Propriile simțuri și logica! Spre deosebire de alte vietăți, noi oamenii stăm mai mult în mediu închis, atunci când ieșim afară suntem îmbrăcați, iar când ne dezbrăcăm folosim creme care blochează 95% din producția naturală de vitamina D.

Deci mai mult ca sigur că avem un deficit major, dar nu doar de vitamina D ci și de alte substanțe care se produc tot sub influența radiațiilor naturale precum serotonina sau melatonina.

Ce e de făcut? Să stăm pe cât mai mult posibil la lumina naturală, să luăm suplimente în doze potrivite – și să ne asigurăm prin analize repetate că atingem un nivel optim de cel puțin 50 ng/ml cam cât s-a demonstrat că au populațiile indigene din Africa de est.

În materialul următor îți vom spune cum te poate ajuta Vitamina D dacă suferi de obezitate, hipertensiune, diabet, depresie, libidou sau potență scăzute sau alte probleme de sănătate.