Dacă suferi de stres, anxietate sau depresie și crezi că viața ți-a dat doar lămâi, urmărește acest video ca să înțelegi de ce este bine să faci din ele… limonadă. Și nu, nu glumesc, Vitamina C chiar te poate ajuta să te simți mai bine și să diminuezi consecințele stresului, așa cum îți voi arăta în acest articol. Primesc de multe ori întrebarea dacă e bine să luăm suplimente, dar răspunsul nu este unul simplu DA sau NU, ci… depinde.

O veche zicală spune: “Dă-i unui om un pește și va mânca o zi, dă-i o undiță, învață-l să pescuiască și va avea de mâncare o viață”. De aceea am decis să realizez aceste materiale educative ca să te ajut să înțelegi ce e mai bine pentru tine, pentru că te asigur: dacă ție nu-ți pasă de sănătatea ta, nimănui n-are cum să-i pese mai mult.

În primul episod ți-am arătat ce este și cum acționează Vitamina C, iar dacă nu l-ai văzut găsești link-ul aici. Se știe că stresul este una din principalele cauze ale bolilor și asta deoarece atunci când este stresat, organismul consumă foarte multe resurse, printre care și Vitamina C.

Acidul ascorbic, adică Vitamina C, reglează metabolismul tirozinei (aminoacidul necesar formării unor neurotransmițători importanți precum dopamina sau serotonina) și este cofactor enzimatic în reacția de transformare a Dopaminei în Noradrenalina (care mai este denumită și norepinefrina). Aceasta are rolul de a mobiliza creierul și corpul pentru acțiune, crește ritmul cardiac, tensiunea arterială, glicemia, crește fluxul de sânge către mușchii periferici și-l scade către sistemul digestiv. Noradrenalina se eliberează cel mai puțin în timpul somnului sau atunci când suntem liniștiți, însă crește când suntem treji și atinge niveluri mult mai ridicate în situații de pericol, neliniște, anxietate. Deci cu cât avem mai mult astfel de stări, cu atât producem mai multă noradrenalina și nivelul de Vitamina C din corp scade.

Vitamina C. fiind atât de importantă pentru sistemul nervos, la nivelul acestuia se găsește într-o concentrație mult mai mare decât în plasmă. Spre exemplu în plasmă concentrația este de 40 -50 uMoli, însă în creier 1000-2000 uM, iar în interiorul neuronilor chiar și mai mult: până la 10.000 uMoli. Creierul are nevoie să mențină niveluri crescute chiar și în condiții de deficit general în organism, însă dacă deficitul persistă mult timp, volumul cerebral scade, în special hipocampul, o regiune a sistemului limbic responsabilă de emoții, orientarea spațială și memoria pe termen lung și apar astfel tulburări de dispoziție, învățare și memorie.

Cu excepția oamenilor și a altor câtorva specii, majoritatea animalelor își produc singure vitamina C, în ficat, în funcție de nevoi, iar în condiții de stres cantități cu atât mai mari cu cât stresul este mai important.

S-a demonstrat că există o puternică corelație inversă între capacitatea unui animal de a-și produce singur vitamina C și răspunsul la cortizol, atunci când este stresat.

Deci cu cât nivelul de Vitamina C este mai mic, cu atât cortizolul este mai mare, iar supraproducția de cortizol contribuie la apariția bolilor legate de stres, inclusiv depresia și anxietatea. Pe lângă asta, cortizolul crește glicemia, iar nivelul crescut de glucoză scade capacitatea de reciclare a vitaminei C uzate, care se pierde astfel prin urină, după cum ți-am arătat în primul episod.

În concluzie, persoanele depresive și anxioase au nivele mai scăzute de antioxidanți printre care și acidul ascorbic, iar câteva studii au arătat că suplimentarea cu Vitamina C produce efect antidepresiv, anxiolitic și îmbunătățește starea de spirit.

Spre exemplu, un grup de pacienți cu diabet zaharat tip II care au primit timp de 6 săptămâni câte 1 gr de Vitamina C zilnic au prezentat scoruri de anxietate mai scăzute, iar într-un alt studiu în care un grup liceeni au primit câte 500 mg/zi sau placebo, timp de 2 săptămâni s-a demonstrat același efect. Îmbunătățirile au fost mai evidente mai ales la cei care inițial aveau grade mai mari de anxietate, dar la cei care nu erau foarte anxioși nu s-au constatat beneficii semnificative.

Într-un alt studiu s-au măsurat efectele administrării Vitaminei C unui grup de studenți care au avut de susținut o prezentare publică, iar înainte cu o săptămână unii au primit câte 500 mg vitamina C zilnic, iar alții placebo. S-a constat că cei care au primit Vitamina C, au perceput un nivel mai mic de stres în momentul discursului: au avut un puls mai scăzut, mai puține emoții, gura mai puțin uscată, mai puține crampe abdominale, mai puțină anxietate și frică de eșec decât cei din grupul placebo.

Este important să înțelegi că aportul ridicat de vitamina C nu elimină stresul, ci scade răspunsul fiziologic la evenimentele stresante și te poate proteja parțial de efectele sale nocive. Încearcă totuși să rezolvi cauza stresului, și să-ți redobândești controlul asupra emoțiilor și gândurilor tale. În perioadele când te simți foarte stresat, consumă mai multe alimente bogate în Vitamina C, dar ia și suplimente 500 -1000 mg, chiar de mai multe ori pe zi, în funcție de cât de mare este stresul, până când eventual simți un ușor disconfort abdominal, semn că ai luat destul.

Dacă nu menții un nivel adecvat de Vitamina C în organism, asta îți poate afecta sănătatea generală, sistemul imunitar și crește riscul bolilor de inimă sau cancer după cum îți voi arăta în episoadele următoare.