În ultima vreme ai observat că erecțiile matinale – acele erecții spontane care apar în somn spre dimineață, nu mai sunt așa frecvente cum erau odată sau chiar au dispărut complet și parcă nici nu mai ești interesat de sex.
Părul a început să ți se rărească, să se subțieze și să-ți cadă, începi să ai pierderi de memorie, uiți unde ți-ai pus cheile sau te simți mai tot timpul obosit, depresiv și fără vlagă.
Ai început să iei din ce în ce mai mult în greutate, mergi la sală, dar nu slăbești, îți vine greu să crești în masă musculară și simți că lucrezi în gol.
Începi să dai vina pe vârstă, dar toate acestea sunt semne că ai un nivel scăzut de testosteron.
Dacă ești femeie și dorești să ai o viața sexuală mai activă, dar nu prea ai chef, sigur te interesează și pe tine ce urmează să-ți spunem în acest articol, pentru că și tu ai nevoie de un nivel optim de testosteron. Bărbații au o latură feminină, iar femeile au și o latură masculină, dar în ultimele decenii s-a constatat un dezechilibru în acest sens: bărbații au mult mai puțin testosteron și au devenit mai feminini, iar femeile sunt mai masculine.
Scrie-ne mai jos în comentarii dacă ai observat și tu acest aspect și citește în continuare pentru a afla: cum influențează acest hormon sănătatea generală, creierul, sexualitatea, stima de sine, vasele de sânge, musculatura și sistemul osos.
Citește până la final și vei afla că disfuncția erectilă îți poate da un semnal de alarmă important ce nu trebuie neglijat pentru că îți poate salva viața!
Fiziologie
Nu vrem să intrăm prea mult în detalii fiziologice, dar pentru a înțelege mai bine cum funcționează organismul reține doar câteva aspecte simple:
Androgenii, hormonii sexuali masculini, estrogenii, hormonii feminini și cortizolul, hormonul de stres sunt hormoni steroizi și toți provin din colesterol trecând prin stadiul intermediar de PREGNEnolona – progesteron.
La bărbați, testosteronul se produce 95% în testicule și restul în glandele suprarenale.
Apoi circulă în sânge în cea mai mare parte legat de proteine (SHBG și albumina) și într-o mai mică măsură liber. De aceea, atunci când vrei să-ți faci analize este bine să-ți măsori atât testosteronul total, dar și pe cel liber, deoarece doar acesta din urmă ajunge la celulele țintă unde își exercită funcțiile.
La nivelul țesutului gras se găsește o enzimă – numită aromatază – care transformă testosteronul în estrogen, de aceea persoanele supraponderale – având o cantitate mai mare de grăsime – au un nivel mai scăzut de testosteron.
La femei, estrogenii se produc în ovare și în glandele suprarenale, iar în timpul sarcinii și în placenta – trecând prin stadiile intermediare de progesteron și testosteron. Astfel, pentru că estrogenii se produc din androgeni putem spune că Eva a fost făcută din coasta lui Adam.
Cortizolul, hormonul de stres, se produce în glandele suprarenale tot din colesterol – având același precursor comun: pregnenolona. Deci, când este stresat corpul produce mai mult cortizol și mult mai puțini hormoni sexuali.
Suntem ca un yin și yang, iar echilibrul între androgeni și estrogeni este absolut necesar pentru o viață sănătoasă atât la bărbați, cât și la femei.
În urmă cu câteva decenii nivelul normal al testosteronului total era între 500 și 1500 ng/dl, astăzi însă un nivel între 264 și 916 ng/dL – cu o medie de 630 este considerat optim pentru bărbații între 19 și 40 de ani. Iar la femei media este în jur de 32 ng/dL. Când îți faci analizele să fii atent că unele laboratoare folosesc unități de măsură diferite nanomoli/ml sau ng/ml.
Rolurile testosteronului
Hai să vedem acum ce face testosteronul!
Are rol pro-androgen, adică determină dezvoltarea caracterelor masculine: maturizarea și creșterea organelor sexuale, îngroșarea vocii, creșterea părului și rol pro-anabolic: adică dezvoltare și creștere musculară, densitate și rezistență osoasă.
Reglează funcțiile sexuale: atât bărbații, cât și femeile cu un nivel de bază crescut au un apetit sexual mai ridicat, iar în cazul femeilor, preludiul prelungit duce și la creșterea temporară a testosteronului – ceea ce determină și orgasme mai intense. Femeile anxioase care nu se pot relaxa în timpul actului sexual (de multe ori și din cauza anxietății bărbatului) au nivelul de cortizol crescut și testosteronul scăzut astfel încât e foarte greu sau imposibil să ajungă la orgasm.
Un fenomen interesant se petrece atunci când bărbatul și femeia se îndrăgostesc: bărbaților le scade, iar femeilor le crește nivelul de testosteron, aceste modificări având ca rezultat estomparea temporară a diferențelor de comportament între sexe, fiind mai facilă comunicarea dintre cei doi – care simt într-adevăr că sunt pe aceeași lungime de undă. Dar după ce perioada de fluturi în stomac trece și nivelul revine la normal, apar binecunoscutele probleme de comunicare.
Femeile cu un caracter dominant, care au mai mult testosteron – e mai probabil să nască băieți. Deci dacă ești femeie și te pregătești să ai un copil de un anumit sex, o creștere sau o scădere a nivelului de testosteron îți poate mări șansele în direcția dorită, dar bineînțeles nu există nicio garanție în acest sens – pentru că factorii care influențează sexul copilului sunt mult mai mulți, dar poți ajuta un pic natura.
Acum sunt curioși să aflăm părerea ta: scrie-ne în comentarii dacă ai observat și tu acest fenomen: dacă crezi că e adevărat sau nu ca mamele de băieți sunt un pic mai dominante sau ușor agresive.
La nivel cerebral testosteronul îmbunătățește gândirea spațială, analitică, memoria și atenția. Atât bărbații, dar și femeile cu nivel crescut de testosteron își asumă mai multe riscuri, sunt mai impulsivi, mai competitivi, au meserii mai solicitante și, în general, au un nivel financiar mai bun. Testosteronul este și hormonul stimei de sine și promovează comportamentele pentru câștigarea și menținerea statutului social care este mai evident în cazul liderilor, antreprenorilor sau politicienilor.
Un nivel scăzut de testosteron crește riscul bolilor neurodegenerative: demență și Alzheimer, dar și un nivel foarte crescut are efecte negative asupra creierului, producând nervozitate, iritabilitate care se manifestă prin gânduri, furie, agresiune verbală sau fizică.
Acestea pot fi inhibate sau suprimate de normele sociale, dar cauzează frustrări, tensiuni interioare și diverse somatizări. Testosteronul crescut amplifică de asemenea și apetitul pentru acțiuni periculoase, riscante cum ar fi sporturile extreme sau implicarea în conflicte.
La nivel muscular, stimulează sinteza proteinelor și inhibă degradarea lor. Odată cu înaintarea în vârstă și scăderea nivelului de testosteron, e cu atât mai dificil să se păstreze musculatura, pielea își pierde fermitatea și începe să atârne, iar oasele devin din ce în ce mai fragile.
Testosteronul determină creșterea hemoglobinei, proteina din celulele roșii care transportă oxigenul mărind nivelul de energie. Unii sportivi îl folosesc în exces ca și substanță dopantă, însă creșterea exagerată a hemoglobinei poate spori vâscozitatea sângelui și astfel crește riscul de accident vascular.
Și iată informația pe care ți-am promis-o la început:
Testosteronul stimulează producția de oxid nitric, care este cel mai puternic vasodilatator la nivelul endoteliului (stratul intern al vaselor de sânge) – determinând o circulație sanguină mai bună și, bineînțeles, o erecție mai puternică. În trecut s-a considerat că testosteronul este factor agravant pentru bolile cardiovasculare, însă studiile recente au demonstrat contrariul: adică este factor protector, prevenind disfuncția endotelială, ateroscleroza și ingustarea arterelor și scăzând astfel riscul de infarct miocardic sau accident vascular cerebral.
Atenție! Atunci când un bărbat începe să aibă probleme de erecție poate fi un prim semnal care anunță cu 3 ani mai devreme eventuale accidente cardiovasculare majore.
De aceea, când apar aceste simptome, lasă rușinea deoparte și mergi la medic pentru un examen complet: atât cardiovascular, cât și hormonal. Îți poate salva viața!