Ceva atât de simplu ca fermitatea unei strângeri de mână îți poate da indicii importante asupra stării de sănătate a unei persoane. Majoritatea oamenilor nu cunosc rolul crucial pe care-l au mușchii în menținerea bunei funcționări a organismului, a imunității, a integrității fizice și psihice și cât de importantă nu este atât greutatea, cât mai ales compoziția corporală.

Stai cu mine și vei afla de ce e bine să ai o masa musculară dezvoltată, indiferent că ești femeie sau bărbat, cum te poate ajuta în condiții de boală și de ce persoanele care urmează diete de slăbire fără exerciții fizice, comit o mare greșeală.

În primul rând, mușchii reprezintă cel mai mare rezervor de nutrienți, vitamine, minerale și aminoacizi al organismului. Este desaga de merinde pe care o purtăm cu noi tot timpul.

Menținerea conținutului de proteine ​​din anumite țesuturi și organe, cum ar fi pielea, creierul, inima și ficatul, este esențială pentru supraviețuire.

Aceste organe se compun și se descompun încontinuu, iar în afara meselor, furnizorul constant de aminoacizi din care se construiesc proteinele, este țesutul muscular.

Mușchii reprezintă și cel mai mare consumator energetic – arde cele mai multe calorii- influențând în mare parte metabolismul bazal, adică energia pe care corpul o consumă în repaus. Astfel, pentru combaterea obezității, o atenție sporită trebuie acordată exercițiilor fizice de creștere a forței și masei musculare.

De asemenea, studiile au demonstrat că o creștere a țesutului muscular determină scăderea rezistenței la insulină și a riscului de diabet tip 2.

Contracția mușchilor acționează asupra oaselor prin forțe de tracțiune, torsiune, presiune ceea ce stimulează mineralizarea, creșterea densității și rezistenței osoase, scăzând astfel riscul de fracturi. Multe persoane însă suferă de osteoporoză, iau suplimente cu calciu, dar nu înțeleg că fără exerciții fizice, acesta nu ajunge în os, ci se acumuleaza in alte testuri, mai ales în artere – făcându-le mai rigide.

Atrofierea mușchilor determină diminuarea reflexelor și a echilibrului, iar studiile au demonstrat că persoanele sedentare au o incidență de 2-3 ori mai mare a fracturilor prin cădere, cum ar fi cea a șoldului – foarte gravă deoarece este asociată cu un risc ridicat de deces.

Mușchii scheletici reprezintă cea mai mare sursă de antioxidanți, cum ar fi vitamina C sau superoxid dismutaza, care neutralizează radicalii liberi ce se produc în toate situațiile patologice: inflamații, infecții, intoxicații, proceduri chirurgicale, traume sau arsuri.

Tot atunci, nevoia organismului de proteine crește pentru a se vindeca, iar de cele mai multe ori, necesarul este mai mare decât ceea ce putem obține din dieta zilnică, astfel descompunerea mușchilor este o soluție eficientă pentru moment. De aceea, atunci când suntem bolnavi apar dureri musculare, iar pacienții cu musculatură dezvoltată sunt mai rezistenți și au șanse mai mari de supraviețuire, însă persoanele fragile, cu musculatură atrofiată, fac față cu greu acestor situații dificile.

Dacă te-ai convins că mușchii nu sunt importanți doar pentru a da bine în pozele de pe instagram, trebuie să afli că dezvoltarea și menținerea lor este imposibilă fără exerciții fizice. Pe lângă acestea, o nutriție adecvată, hidratare și un somn de calitate sunt absolut necesare.

Cei care încearcă diete sau programe de slăbire fără efort, comit cea mai mare greșeală, pentru că nu pierd doar grăsime, ci și țesut nobil, compromițându-și una din principalele surse de sănătate: masa musculară.