Dacă ai ficatul gras, suferi de constipație, balonare, ai grețuri, eructații, senzație de amar în gură, simți disconfort abdominal, oboseală și somnolență foarte mare după o masă bogată în grăsimi, probabil ai bila leneșă, litiază biliară, pietre, nisip sau nămol în vezică sau căile biliare. La fel cum în cazul inimii, durerea poate iradia în brațul stâng, gât sau mandibulă, tot așa, o afecțiune a vezicii biliare poate cauza durere în umărul și omoplatul drept, trapez, falca dreaptă sau chiar migrene în toată jumătatea dreaptă a capului.
Din cauza riscului de pancreatită, care uneori poate fi fatală deoarece enzimele digestive pot ataca propriul organism, unii chirurgii se grăbesc să îndepărteze vezica biliară, care mai este denumită și colecist, ca și cum n-ar fi importantă, considerând-o un organ anexă de care nu prea avem nevoie, însă nu este așa, iar 40% dintre cei care și-o scot au complicații și simptome ulterioare.
Scrie mai jos în comentarii dacă ai fost și tu pus în această situație și dacă ți s-au explicat consecințele înainte de a efectua operația.
Dacă ești norocos și încă nu ai scos-o, citește în continuare pentru că-ți vom arăta ce roluri are vezica biliară în organism, care sunt consecințele atunci când nu funcționează corespunzător și ce remedii naturale există, iar dacă ai totuși deja vezica scoasă, îți voi arăta ce strategie trebuie să adopți pentru a preveni complicațiile. Și, chiar dacă nu vei pune în practică recomandările mele, e bine totuși să te informezi în caz că vreodată vei fi pus în situația de a-ți da un acord pentru intervenția chirurgicală, măcar să știi pentru ce semnezi și la ce riscuri te expui.
Când calci un câine pe coadă, ce faci ca să nu te muște?
Încerci să-i prinzi gura și să i-o legi, nu ?!
NU! …Iei piciorul de pe coadă! Cam asta e diferența dintre medicina convențională care tratează simptomele și cea preventivă care se adresează cauzelor adevărate ale bolilor.
Hai să vedem mai întâi care sunt rolurile bilei și problemele ce pot apărea atunci când sistemul nu funcționează corect.
Ficatul produce în 24 ore între 600 și 1000 ml de bilă, un lichid galben-verzui, cu gust amar și pH alcalin, care mai este denumită popular și fiere. Aceasta este compusă din săruri biliare, colesterol, lecitină, bilirubină, electroliți și apă. În afara meselor, bila începe să se acumuleze în vezica biliară, denumită și colecist, un săculeț situat în partea dreaptă sub ficat. Apoi apa și electroliții se extrag, iar bila devine din ce în ce mai concentrată, până la un volum de maxim 30 – 60 ml.
În timpul meselor, când mâncarea ce conține și grăsimi ajunge în duoden, pereții colecistului încep să se contracte ritmic pentru a vărsa bila, sub acțiunea Colecistokininei, un hormon stimulat de prezența grăsimilor, dar dacă masa consumată nu conține grăsimi, vezica se golește prea puțin, iar bila stagnează în vezică. De asemenea, contracția colecistului mai este stimulată și de către sistemul nervos autonom parasimpatic Rest & Digest, dar în condiții de stres acționează mai mult sistemul autonom simpatic Fight or Flight, iar tot sistemul digestiv este afectat.
Sărurile biliare acționează ca un detergent ce dizolvă particule mari de grăsime transformându-le în particule mai mici, care pot astfel interacționa cu enzimele din sucul pancreatic. Când ajung în partea terminală a intestinului subțire, cea mai mare parte din sărurile biliare sunt reabsorbite și ajung din nou la ficat, fiind astfel reciclate în proporție de 95%. O mică parte ajung în intestinul gros și ajută la lubrifierea scaunului, pentru a combate constipația, dar dacă există o problemă la nivelul intestinului subțire, cum ar fi o iritație, o inflamație, reabsorbtia este afectată, ajung mai multe săruri biliare în colon și apare diareea.
Dacă problema intestinală persistă mult timp, cantitatea de săruri biliare scade, iar grăsimile nu se digeră bine și se elimină mai mult prin scaun care plutește în vasul de toaletă.
Tot în condițiile unui deficit de săruri biliare nu se absorb bine nici nutrienți liposolubili, precum acizii grași Omega 3 sau Vitaminele A, E, D, K. Spre exemplu, Vitamina A este importantă pentru vederea nocturnă și începi să nu vezi prea bine când conduci noaptea. Apoi deficitul de Vitamina D se manifestă prin dureri osoase, indispoziție, depresie, imunitate scăzută. Vitamina E este importantă pentru piele, echilibrul hormonal, producerea de energie pentru mușchi și poate apărea astfel slăbiciunea musculară și afectarea inimii care este și ea un mușchi. În cazul deficitului de Vitamina K1 apar probleme de coagulare, sângerări și vânătăi, iar cazul deficitului de vitamina K2 apar depuneri de calciu în țesuturile moi: artere calcifiate sau pietre la rinichi.
Sărurile biliare care se formează din colesterol sunt importante și pentru eliminarea excesului de colesterol din organism. Colesterolul este extrem de important pentru supraviețuire, pentru producerea hormonilor steroizi – cum ar fi hormoni sexuali și cortizolul, hormonul de stres, astfel încât organismul nu se bazează doar pe ce primește din exterior, ci și-l produce singur, cu atât mai mult cu cât dieta este mai săracă în colesterol. De aceea, persoanele foarte stresate și anxioase pot avea colesterolul crescut chiar dacă nu mănâncă produse de origine animală.
Atunci când colesterolul crește, iar ficatul este suprasolicitat și nu poate produce suficiente săruri biliare din colesterol, apare un dezechilibru și colesterolul precipită împreună cu calciul, iar în condițiile unei vezici care nu se descarcă corespunzător, se formează nămolul, nisipul sau pietrele în vezică sau căile biliare. Astfel pot apărea blocaje în fluxul biliar, bila refulează în ficat cauzând distrugerea țesutului hepatic și în stomac modificând pH-ul și cauzând inflamație, gastrită sau ulcer. De asemenea poate ajunge chiar și la nivelul cavității orale – dând senzația de amar în gură.
Pentru că bila are rolul de a elimina și unele deșeuri metabolice, toxine, medicamente, metale grele, acestea se pot acumula în exces în organism. De asemenea prin bilă se elimină și bilirubina, compusul de degradare a hemoglobinei – cea care transportă oxigenul din sânge și care se eliberează când celulele roșii mor, iar dacă nu se îndepărtează corespunzător, bilirubina se acumulează în țesuturi și se observă cel mai devreme când albul ochilor devine gălbui, iar la nivelul pielii apar mâncărimi.
Bila distruge bacteriile patogene, iar dacă nu este în cantitate suficientă, acestea se pot acumula excesiv în interiorul intestinului subțire. Și nu vrem să avem bacterii la acest nivel deoarece aici are loc peste 90% din absorbția nutrienților, iar ele intră în competiție, ne fură nutrienții și cauzează sindromul SIBO: Small intestinal bacterial overgrowth, adică Suprapopularea bacteriana a intestinului subțire, care se manifestă prin balonare, flatulență, disconfort abdominal și diaree apoasă. Bacteriile benefice își au locul în intestinul gros și ele ne ajută la producerea unor săruri biliare secundare, dar consumul de antibiotice aduce grave perturbări ale microbiomului și fluxului biliar.
În materialul următor îți vom prezenta cauzele care duc la apariția problemelor biliare și terapii naturale care te pot ajuta să le previi, dar și câteva metode pentru a scăpa rapid de durere.
De asemenea, dacă ai deja vezica extirpată citește și tu pentru că-ți voi spune ce strategie să adopti și ce suplimente să iei pentru a evita complicațiile operației.