OBEZITATEA și efectele sale nocive
În lunga istorie a omenirii, plină de foamete și lipsuri, o greutate corporală crescută a fost considerată semn de bunăstare. Încă și astăzi mai există comunități unde acesta este standardul de aur: „grasă și frumoasă”.
Dar în acele vremuri, în care oamenii se confruntau cu lipsa hranei, principalul scop era supraviețuirea pe termen mediu și nu sănătatea pe termen lung. De aceea, s-a păstrat în ADN-ul colectiv frica de sărăcie și foamete, iar bunicile de astăzi încă mai adună borcane și pungi goale și își îndoapă nepoții ca să nu moară de foame. Iar nepoții sunt din ce în ce mai voluminoși.
Obezitatea este adevărata pandemie!
Stai cu mine și vei afla că obezitatea nu este doar un disconfort estetic, ci un factor cauzator pentru multe boli, iar la final îți voi spune cum influențează kilogramele în plus viata sexuală.
Există mai multe tipuri de obezitate:
Pe deoparte, persoanele care au făcut sau mai fac încă sport, au o masă musculară relativ dezvoltată, iar grăsimea excesivă se depune în țesutul muscular și sub piele și este oarecum mai inertă din punct de vedere metabolic.
Adică NU este chiar atât de nocivă.
În schimb, persoanele sedentare, care NU au masă musculară, nu au unde depune grăsimea excesivă, decât în jurul organelor interne, pe ficat, pancreas sau inimă, rezultând aspectul de “slab cu burtă” – care este cel mai dăunător.
Obezitatea viscerală, adică grăsimea pe organe – este atunci când circumferința taliei este de peste 80 cm la femei și 94 cm la bărbați – sau jumătate din înălțimea persoanei și reprezintă un factor de risc foarte grav pentru multe boli.
În ce fel afectează obezitatea starea de sănătate?
Tubul digestiv dilatat are o performanță scăzută de prelucrare a hranei, obezii mănâncă mult, dar alimentele nu sunt digerate corespunzător, nutrienții nu se absorb îndeajuns, iar organismul rămâne în continuare flămând – necesitând o cantitate și mai mare de hrană – și se instalează astfel un cerc vicios. Hrana nedigerată din intestine intră în putrefacție, iar substanțele toxice rezultate trec în sânge, iar ficatul obosește încercând să le elimine. Când ficatul este depășit de situație, toxinele inundă întreg organismul.
Se produc astfel efecte nocive asupra creierului, scade funcția cognitivă, atenția, memoria, crește foarte mult riscul de accident vascular cerebral, de depresie și scade stima de sine.
Grăsimea excesivă duce la comprimarea căilor respiratorii mai ales în timpul somnului – așa numită apnee în somn – care determină o oxigenare slabă a creierului, un somn agitat și o stare de oboseală pe parcursul zilei.
De asemenea și plamanii sunt comprimați de conținutul abdominal, iar dacă nici nu face mișcare și nu este obișnuit sa respire profund, musculatura toracelui este atrofiată și nu are destulă forță, astfel plămânii sunt folosiți în proporție de doar 10% din capacitatea totală.
Și inima trebuie să muncească mult mai mult pentru a pompa sânge în corpul voluminos. Aceasta duce la hipertensiune arterială care este principala cauză de accident vascular cerebral.
Obezitatea determină și rezistență la insulină, hormonul care transportă zahărul din sânge în celule, unde este folosit pentru energie și crește astfel riscul de diabet tip 2, iar acesta scade imunitatea și predispune la foarte multe alte infecții și boli, inclusiv cancer.
Viața sexuală este afectată semnificativ: un bărbat supraponderal sau obez are o dimensiune micșorată a penisului, deoarece grăsimea de pe fesieri și abdomen acoperă în mare parte organul sexual, dar atunci când slăbește dimensiunea se normalizează.
De asemenea, țesutul gras transformă testosteronul (hormonul masculin) în estrogen (hormonul feminin) – iar bărbații obezi pot avea ginecomastie (creșterea sânilor) și disfuncție erectilă. La femei, obezitatea se asociază cu creșterea riscului ovarelor polichistice, infertilitate, sarcini complicate sau cancer mamar.
Afectarea hormonilor sexuali este cu atât mai gravă la adolescenți, în cazul cărora formarea caracterelor masculine și feminine au importanță psihologică în definirea personalității și creșterea stimei de sine – care vor influența ulterior celelalte laturi ale vieții. Deci atenție părinți: dacă aveți copii supraponderali aflați la pubertate este foarte important să acționați cât de repede, altfel ei vor fi afectați pe viață!
Pentru a scăpa sănătos de kilogramele în plus e nevoie de o abordare multiplă: atât prin sport, nutriție. dar mai ales motivație psihologică. Toți cei care au reușit să slăbească și-au îmbunătățit calitatea vieții și sunt un adevărat exemplu ca se poate.
Corpul tău e adevărata casă în care vei trăi toata viața, iar sănătatea este cea mai importantă investiție!