Ai o stare psihică proastă, îți cade părul, ai dureri osoase sau dentare, libidoul și potența îți sunt scăzute?

E foarte probabil ca printre cauze să fie și deficitul de vitamina D. Supranumită și Vitamina Soarelui – este mai degrabă un hormon, deoarece se cuplează pe un receptor care activează sute de gene responsabile de nenumărate reacții în organism.

Ea se produce în mod natural în piele sub acțiunea radiațiilor solare sau poate fi obținută în cantități mici și din câteva alimente. Strămoșii noștri au evoluat în zona ecuatorului unde stăteau în pielea goală și erau în contact direct cu natura și soarele mai tot timpul. Melanina, pigmentul care dă culoarea pielii, acționează ca o umbrelă protectoare împotriva excesului de radiații, iar cu cât o persoană este mai închisă la culoare, cu atât are nevoie să stea mai mult la soare pentru a-și produce suficientă Vitamina D.

Ulterior, când s-a produs evoluția cognitivă, iar oamenii au început să migreze spre nord, pielea lor a început să se decoloreze tocmai pentru a permite pătrunderea mai multor radiații ultraviolete care să sintetizeze suficientă Vitamina D.

Astăzi însă foarte puțini oameni de pe planetă mai stau în aer liber, iar peste 70% din populație are deficit – una din cauzele importante ale celor mai multe boli.

Vitamina D este cea mai importantă, fiind extrem de neglijată și este foarte probabil ca și tu, cel sau cea care citește aceste rânduri să ai un nivel scăzut. De aceea, îți recomandăm să mergi imediat la cel mai apropiat laborator să-ți faci o analiză de Vitamina D, dar nu înainte de a citi până la final pentru a afla:

Poate cel mai important rol este că modulează sau echilibrează sistemul imunitar. De multe ori spunem eronat că trebuie să întărim imunitatea, când defapt sistemul trebuie să funcționeze în parametrii optimi, nici prea slab, dar nici prea agresiv.

Astfel, un nivel normal de vitamina D, ajută în lupta împotriva microbilor potențând activitatea leucocitelor, dar ne și protejează de anumite afecțiuni în care sistemul imunitar produce anticorpi împotriva propriului organism.

Este atât de importantă, încât unii microbi cum ar fi cei ai tuberculozei, sifilisului, ebstein, lyme sau HIV și-au dezvoltat mecanisme de rezistență prin care blochează conectarea Vitaminei D pe receptorul său pentru a nu-și mai face efectul și astfel corpul devine vulnerabil și la alți microbi, cauzând „infecții succesive în lanț” îndeplinindu-se zicala “Un necaz nu vine niciodată de unul singur”.

Deci, în cazul unei infecții, o suplimentare serioasă cu vitamina D sau o expunere la soare te-ar putea ajuta să contracarezi acest mecanism. Nu e de mirare că virozele și pneumoniile sunt mai frecvente în sezonul rece.

Prin faptul că scade inflamația generalizată, care este cauza primordială a majorității bolilor, scade riscul și gravitatea acestora cum ar fi: diabet zaharat, hipertensiune arterială, boli cardiovasculare, boli autoimune, alergii, astm, cancer și deja celebrul sindrom de detresă respiratorie acută – ARDS care apare în infecția cu coronavirus, iar suplimentarea adecvată cu Vitamina D le-ar putea ameliora.

Vitamina D crește de peste 20 de ori absorbția calciului în intestin, dar pentru depunerea sa în oase și dinți este nevoie și de un nivel adecvat de vitamina K2, fără de care, calciul se depune în alte țesuturi moi cum ar fi arterele, făcându-le mai rigide și producând boli vasculare. De asemenea, pentru oase puternice mai este necesar și un nivel optim de Vitamina C care participă la formarea structurii de colagen a osului peste care se depun mineralele. La copii, transpirațiile excesive pot fi un semn al deficitului care poate cauza rahitism, oase moi, înfundarea sternului și mărirea craniului, iar la adulți osteomalacie și osteoporoză, fracturi și probleme dentare.

Vitamina D îmbunătățește starea de spirit și combate depresia. Ai observat poate că toamna sau iarna când vremea este mohorâtă poți fi mai trist sau supărat, dar atunci când iese soarele te simți mult mai bine? Iar cu cât o persoană este mai meteosensibilă și starea psihică depinde de vreme – cu atât mai probabil are un deficit major de Vitamina D.

Studiile clinice au demonstrat că nivelul scăzut este asociat și cu tulburări de somn, care este scurt și neodihnitor, iar persoanele care și-au corectat deficitul, au înregistrat o îmbunătățire semnificativă a duratei și calității somnului.

Alte studii au demonstrat că nivelul scăzut de Vitamina D este corelat cu căderea părului și scăderea hormonilor steroizi, a estrogenului și testosteronului, iar cei care se expun la soare sau iau suplimente pentru corectarea deficitului își pot reface nivelurile hormonale mărind masa musculară, libidoul și potența.

Și poate acum înțelegi de ce uneori vara te simți mai în formă.

Deficitul de vitamina D

De ce atât de mulți oameni sunt deficitari și care sunt persoanele cele mai predispuse?

În primul rând, cei care nu stau suficient timp în aer liber cu corpul cât de cât descoperit, iar dintre aceștia cei mai afectați sunt cei cu tenul închis care ar trebui să petreacă un timp mai îndelungat. Vârstnicii care au pielea îmbătrânită sintetizează cantități mai mici.

Cei care suferă de afecțiuni digestive și, în special, cei cu vezica biliară extirpată, deoarece absorb mai greu grăsimile și vitaminele liposolubile. Persoanele supraponderale au nevoie de cantități mai mari, deoarece Vitamina D rămâne cantonată în țesutul gras și este mai puțin biodisponibilă.

Cei care țin cure de slăbire drastice fără grăsimi sau cei care iau medicamente pentru scăderea colesterolului cum ar fi statinele, nu au materie primă să producă Vitamina D în cantități suficiente. Iar, în general, femeile sunt mai predispuse deoarece ele au mai multe carențe alimentare și țin mai multe diete. Persoanele care au infecții, boli inflamatorii cronice, diabet, hipertensiune au un consum și o nevoie foarte mare de vitamina D.

Care sunt nivelele și dozele corecte?

Fiecare dintre noi este unic, iar efectele Vitaminei D depind și de receptorii săi din țesuturi, astfel pentru unii, un nivel de 30 ng/mL este suficient, dar pentru alții, mai ales cei cu boli cronice poate fi insuficient.

Cel mai bine ar fi să-ți verifici periodic nivelul de Vitamina D3 din sânge și în funcție de asta medicul tău îți poate recomanda dozele necesare pentru corectarea eventualului deficit. În cazul în care ai un nivel normal, suplimentarea excesivă nu aduce beneficii și poate cauza efecte adverse.

Dacă obținem Vitamina D pe cale naturală de la soare, în nici un caz nu putem avea exces, deoarece corpul are mecanisme de reglaj: studiile efectuate pe populații indigene din Africa de Est au arătat că nivelurile lor serice se situează în jurul a 46 ng/mL, iar în cazul femeilor gravide 59 ng/mL- deci poate că acesta este nivelul ideal.

Cel mai bine ar fi să ne expunem la soare câte puțin: 20-30 de minute zilnic, iar cei cu tenul mai închis un pic mai mult și să facem asta inclusiv în sezonul rece atunci când vremea e frumoasă.

Atenție! Expunerea excesivă crește riscul de cancer și îmbătrânirea prematură a pielii, iar cremele cu factor de protecție împiedică peste 95% din radiațiile solare, dar și producția de Vitamina D. De aceea, este bine ca atunci când mergem la plajă să așteptăm 20-30 de minute înainte de a aplica protecția.

În sezonul rece, cel mai probabil avem nevoie de suplimente, deoarece sursele alimentare sunt relativ puține cum ar fi: uleiul de cod, ficatul de cod, somonul, sardinele, macroul, ficatul de vită sau ciupercile crescute la soare, dar cantitățile sunt mici și nu ne pot asigura necesarul zilnic.

O abordare cât mai corectă ar fi testarea periodică și adaptarea dozelor în funcție de analize. La fel ca și în cazul altor vitamine, autoritățile recomandă valori relativ mici care nu prea reușesc să rezolve deficitele majore – iar în Europa maximul oficial este de 4000 UI/zi.

Dar, dacă ai un deficit major și ai bifat și câteva din condițiile agravante menționate anterior ai putea lua în considerare suplimentarea pentru o perioadă cu câte 10.000 UI zilnic – cam cât se produc prin expunerea la soare timp de 20 de minute.

În orice caz, nu uita să iei și vitamina K2, să te hidratezi bine și să-ți monitorizezi periodic nivelul seric de Vitamina D3 pentru a evita efectele adverse care sunt deshidratarea, apetitul scăzut, iritabilitatea, slăbiciunea și hipercalcemia – adică un nivel crescut de calciu ce se poate depune în anumite țesuturi și organe.