- De ce să faci sport? Iată 33 de argumente. Dacă te respecți, te iubești, dacă ții la sănătatea ta, dacă ții la ființa ta pe de-a-ntregul, iar pînă acum ți-a lipsit motivația să faci sport, în acest material îți voi da 33 de argumente care să te ajute să înțelegi de ce este important. Când înțelegi DE CE-ul, vei găsi și calea, resursele și timpul pentru asta. Citește acest material până la final și sigur câteva dintre argumente te vor convinge și pe tine să ai mai multă grijă de adevărata casă în care trăiești cu adevărat: propriul tău corp!
Sunt Cezar, un cardiolog nonconformist și vreau să te fac conștient, să te trezești la viață, să te iubești și să te respecți mai mult, și te ajut să-ți iei sănătatea în propriile mâini! Indiferent că poți să mergi, să alergi, ești bolnav de inimă sau imobilizat în scaun cu rotile, tot trebuie să-ți mai miști niște mușchi. Dar atenție: aceste informații sunt cu caracter general, iar toate beneficiile menționate se obțin doar dacă sportul este practicat cu moderație, nu în exces, și adaptat condiției fizice specifice fiecăruia!
- 1. Pentru început vreau să-ți spun că sportul este un afrodisiac natural. Atunci când este practicat cu măsură, sportul crește nivelul de testosteron, îmbunătățește libidoul și potența, iar mușchii fesieri mai puternici îi ajută pe bărbați să fie mai continenți, adică să reziste mai mult pentru a evita sfârșitul prematur al actului intim de care se plâng multe femei. Pentru că ajută și la slăbire, se micșorează distanța dintre parteneri și crește dimensiunea utilizabilă a penisului, iar conectarea intimă devine mai profundă. De asemenea, un corp mai tonic și armonios este mai atractiv. Am început cu acest prim argument pentru că știu că e de mare interes, dar uită-te și la celelalte pentru că sunt la fel de interesante. Te rog să-mi scrii mai jos în comentarii care dintre ele te-au convins mai mult, pentru a le promova apoi mai des.
- 2. Sfanta Lene este un mecanism de adaptare la mediu. Avem cu toții o tendință către confort, însă strămoșii noștri erau nevoiți să facă mișcare: să meargă la război, la vânătoare sau la muncile câmpului. Și pentru asta este adaptat corpul nostru: să alternăm în mod echilibrat confortul cu mișcarea!
- 3. Este cel mai bun remediu pentru anxietate și atacuri de panică, deoarece sportul simulează cel mai bine lupta sau fuga, care reprezintă răspunsul natural la frică.
- 4. Sportul te poate ajuta să ai o postură mai bună: spatele drept, pieptu-n față, te fac mai încrezător, îți crește nivelul de serotonină, stima de sine și vei avea astfel mai mult succes pe plan social și profesional.
- 5. Activitatea fizică determină creșterea numărul de mitocondrii – centralele energetice ale celulelor noastre: deci vei avea mai mulți producători de energie.
- 6. Crește nivelul de antioxidanți naturali ai organismului precum superoxid dismutaza sau glutationul, incetinind procesul de îmbătrânire. Avem în jurul nostru o sumedenie de aparate: telefon, laptop, routere, antene, care produc unde electromagnetice și radiații ce creează stres oxidativ și radicali liberi. Acești antioxidanți endogeni, produși de propriul nostru organism, sunt mult mai eficienți decât antioxidanții exogeni pe care-i putem lua din alimentație.
- 7. Crește nivelul VO2 max, volumul maxim de oxigen, măsurat în mililitri, pe care corpul îl poate absorbi într-un minut. VO2 max reprezintă o măsură a capacității organismului de a produce energie, iar oamenii cu VO2 max mai mare sunt mai viguroși și energici.
- 8. Sportul nu ajută prea mult la slăbire, dacă nu ții cont și de alimentație, pentru că nu se ard chiar atât de multe calorii, decât dacă îl practici în exces, ceea ce nu e neapărat benefic. În schimb este foarte important pentru o slăbire sănătoasă, pentru un corp mai tonic și armonios. Însă dacă slăbești fără să faci sport, corpul rămâne flasc, mușchii atrofiați și oasele moi.
- 9. Te ajută să scapi mai ușor de toxine: prin creșterea drenajului limfatic, prin transpirație, prin respirație, prin creșterea fluxului urinar.
- 10. Alături de o alimentație sănătoasă ajută la reglarea digestiei, îmbunătățește funcția stomacului, ficatului, tranzitul intestinal şi ajută la o mai bună absorbţie a nutrienților.
- 11. Iar nutrienții ajung unde trebuie și intră mai bine în celule, deoarece este îmbunătățită circulația sângelui în toate țesuturile. Dacă nu facem mișcare, hrana nu prea are cum să intre eficient în mușchi, oase sau piele, ci este transformată în grăsime și se depune pe burtă.
- 12. Deoarece este îmbunătățită circulația sângelui și la nivelul pielii, activitatea fizică te ajută să ai o piele mai curată, mai strălucitoare, mai tonică, mai elastică și mai sănătoasă de la interior către exterior.
- 13. De asemenea, scade și rezistența la insulină, deoarece celulele musculare au o capacitate mai mare de absorbție a glucozei și de depozitare a glicogenului, scăzând astfel riscul de diabet.
- 14. Îmbunătățește respirația. Deoarece în timpul efortului ești nevoit să-ți folosești aparatul respirator la o capacitate mai mare decât o faci în sedentarism, acesta se va dezvolta, diafragma, mușchii toracelui și plămânii vor deveni mai puternici și-ți vor oxigena mai bine corpul. Și fii atent! Lipsa de oxigenare adecvată, adica hipoxia, cauzează hipertensiune arterială, afectează inima și creierul.
- 15. Pentru că scade țesutul adipos excesiv care comprimă căile aeriene, se reduce și apneea în somn, îmbunătățindu-se oxigenarea organismului și pe timpul nopții.
- 16. Astfel, sportul și munca fizică sunt remedii eficiente pentru insomnie, te ajută să dormi mai bine, să ai un somn profund, odihnitor și regenerativ.
- 17. Te ajută să ai un creier mai sănătos, o minte mai ageră, o memorie și o putere de concentrare mai bună, după principiul “‘Minte sănătoasă în corp sănătos! “
- 18. Vei avea un risc mult mai scăzut de afecțiuni debilitante precum demență sau Alzheimer, iar la bătrânețe o să ții minte drumul spre casă.
- 19. Endorfinele și serotonina te fac mai fericit și combat depresia.
- 20. Iar pentru că devii mai fericit, scade și riscul dependențelor de zahăr, tutun, alcool sau alte substanțe. Dacă te confrunți cu o astfel de problemă, să știi că sportul chiar poate fi o soluție salvatoare!
- 21. Ajută la întărirea imunității și te face mai rezistent în fața bolilor.
- 22. Scade riscul de cancer și îmbunătățește prognosticul în cazul pacienților oncologici.
- 23. Te ajută să ai un puls mai mic, mai echilibrat, care nu variază brusc la cel mai mic efort sau emoție.
- 24. Reglează tensiunea arterială, deoarece crește nivelul de oxid nitric ce dilată vasele de sânge și scade astfel rezistența vasculară periferică.
- 25. Scade riscul bolilor cardiovasculare și te ajută să ai o inimă mai sănătoasă pe termen lung! Chiar și persoanele cu patologii cardiace trebuie să facă mișcare adaptată condiției lor. Sedentarismul accelerează boala de inimă!
- 26. Pentru că neuronii tăi vor funcționa mai eficient, vei avea reflexe neuromusculare mai bune și risc mai mic de accidente sau căzături.
- 27. Vei avea oase mai puternice, și chiar dacă s-ar întâmpla să mai și cazi, riscul de fractură ar fi mai mic.
- 28. Și chiar dacă s-ar întâmpla totuși să suferi o fractură, vei trece mai ușor peste durere, deoarece corpul tău va fi obișnuit să producă mai multe endorfine ce combat durerea.
- 29. Sportul practicat cu moderație, îmbunătățește sănătatea articulară, deoarece crește densitatea și rezistența cartilagiilor și stimulează producția de lichid sinovial – lubrifiantul care unge articulațiile.
- 30. Vei fi de asemenea și mai flexibil, vei putea face mișcări mai ample și vei avea mai multă libertate de mișcare.
- 31. Crește atât durata, dar și calitatea vieții, deci vei trăi mai mult și mai bine și te vei bucura de nepoți, fără să devii o povară pentru ei.
- 32. Când îți pui în armonie, corpul, mintea și sufletul ai o vibrație mai înaltă, emani mai multă energie pozitivă și devii o sursă de inspirație pentru cei din jurul tău pentru a-i motiva și pe ei să fie sănătoși.
- 33. Iar în jurul tău, poate cei mai importanți sunt copii. Copii imită comportamentele adulților, iar mulți copii din ziua de azi sunt obezi, apatici, sedentari, depresivi, iar vina nu este a lor, ci a părinților. Gândește-te ce fel de mesaj și ce fel de gene vrei să transmiți urmașilor tăi? De luptători, de învingători, de oameni de succes sau de învinși de propria lene?
Sunt Cezar un cardiolog nonconformist, conștient de sine și trezit.
Te ajut și pe tine să te trezești!
Bună dimineața!