Dacă ai pulsul ridicat, hipertensiune arterială sau alte boli cardiovasculare, probabil ai și un nivel scăzut de vitamina C.

Ți-am arătat în materialele anterioare că nivelul de Vitamina C scade foarte mult în condiții de stres, iar astăzi îți voi povesti care este rolul său în sănătatea inimii, a vaselor de sânge și cum te poate ajuta în caz de internare în spital pentru diverse afecțiuni.

Unul dintre cele mai importante roluri ale Vitaminei C este formarea și întreținerea colagenului. Colagenul este principala proteină care formează matricea extracelulară – adică rețeaua de fibre care ține celulele corpului la un loc. Dacă dintrodată să presupunem că ar dispărea această rețea, celule noastre s-ar împrăștia pe jos ca firele de nisip. Deci colagenul este cea mai abundentă proteină din organism – cam 30% din totalul de proteine și se găsește mai ales în țesuturi fibroase precum tendoane, ligamente, cartilaje, piele, vasele de sânge și valvele inimii.

Este format din aminoacizi legați împreună repetitiv și înfășurați în fibrile alungite rezistente, denumite helix de colagen, iar Vitamina C participă la țeserea acestor fibre. Procesele de creștere și reparație au loc mai ales în somn și când suntem liniștiți, când acționează sistemul nervos parasimpatic, însă în condiții de stres predomină sistemul nervos simpatic, iar vitamina C fiind implicată mai mult în formarea noradrenalinei este scăzută în organism.

Studiile au arătat că nivelul de cortizol, hormonul de stres, crește cu atât mai mult cu cât vitamina C este mai scăzută. Iar cortizolul crescut determină creșterea glicemiei, iar glucoza se leagă de colagen, îl degradează și îi scade rezistența.

După cum ți-am spus în primul material, Vitamina C seamănă ca și structura cu glucoza, iar atunci când glicemia este mare, vitamina C nu mai poate intra în celule pentru a fi reciclată corespunzător și se pierde prin urină.

Deci ca să rezumăm, în condiții de stres crește tensiunea arterială și frecvența cardiacă, iar asupra vaselor de sânge și a valvelor inimii care se închid și se deschid mult mai des, acționează forțe de forfecare ce afectează rezistența rețelei de colagen. Iar dacă somnul și odihna nu sunt suficiente și vitamina C este scăzută, colagenul nu se mai reface și apar rupturi ale vaselor de sânge, anevrisme, hemoragii, echimoze, îngroșarea valvelor inimii, infarct miocardic sau accident vascular cerebral.

Multe studii au demonstrat beneficiile suplimentării cu Vitamina C la pacienții cu diverse afecțiuni cardiovasculare și nu numai, dar din cauză că nu a fost trecută în ghidurile și protocoalele oficiale puțini medici o recomandă și o folosesc.

Suplimentarea cu Vitamina C:

poate preveni oxidarea LDL colesterolului – pentru a proteja arterele împotriva aterosclerozei; îmbunătățește producția de oxid nitric, cel mai puternic vasodilatator, menținând o circulație optimă și îmbunătățind tensiunea arterială, îmbunătățește aprovizionarea cu sânge și funcția mușchiului inimii în timpul și după reperfuzia prin stentare în cazul infarctului miocardic; scade incidența fibrilației atriale la pacienții care au suferit intervenții chirurgicale cardiace; oferă un control mai bun al glicemiei și reducerea complicațiilor la pacienții diabetici.

Administrarea vitaminei C intravenos în timpul intervențiilor chirurgicale contribuie la ameliorarea durerii postoperatorii, grăbește vindecarea rănilor și protejează rinichii de efectele toxice ale substanței de contrast. De asemenea unele studii au arătat că administrarea vitaminei C intravenos ar putea reduce durata spitalizării în secțiile de terapie intensivă.

Toate situațiile patologice: inflamații, infecții, proceduri chirurgicale, traume sau arsuri determină stres oxidativ, creșterea radicalilor liberi și consumul antioxidantilor. Nicio boală nu are o singură cauză și niciun tratament nu poate rezolva toate problemele, însă dacă ne gândim logic ca atunci când cineva este internat în spital nu este tocmai fericit ci din contra, este destul de stresat, cu siguranță are și un nivel scăzut de vitamine. De aceea, suplimentarea cu Vitamina C ar putea aduce beneficii substanțiale mai ales anumitor categorii de pacienți precum cei cu diabet, obezitate, musculatură atrofiată, inflamație generalizată sau care sunt foarte anxioși.

De câtă vitamina C ar fi nevoie?

E greu de oferit un sfat general, deoarece oamenii sunt diferiți și acest aspect ar trebui discutat cu medicul curant. În situații de moment, doze mari de până la câteva grame pe zi în mai multe prize, împreună cu o hidratare adecvată și până la atingerea pragului de intoleranță digestivă pot fi benefice pentru majoritatea, însă nu recomand dozele mari pe termen lung decât în cazuri speciale. O alimentație bogată în fructe și legume proaspete alături de un stil de viață sănătos asigură un nivel normal de Vitamina C în corp. Fumătorii, cei care locuiesc în zone foarte poluate sau sunt expuși constant la radiații au nevoi crescute și ar putea lua în considerare suplimentarea cu Vitamina C pe termen lung până la 200- 500 mg/zi.

Absorbția vitaminei C este afectată de carbohidrați și, în mod ironic, multe suplimente și produse alimentare cu adaos de vitamina C conțin și zahăr care-i scad absorbția. Iată câteva dintre cele mai cunoscute surse naturale de vitamina C: cătină 2500, măceș 2000, coacăze 200, kiwi 90, broccoli 90, ardei iute 80, căpșuni 60, portocale 50 sau lămâi 40.

Ce fel de suplimente sunt recomandate?

Ideal ar fi complex de Vitamina C din extracte naturale care conțin și bioflavonoide ce-i potențează proprietățile antioxidante.

Acidul ascorbic este vitamina C în forma sa cea mai simplă și ieftină cu o biodisponibilitate bună, iar cu o cantitate suficientă de apă este bine tolerată, cu excepția anumitor persoane care au intoleranță gastrică.

Vitamina C tamponată cu săruri minerale precum ascorbatul de sodiu, ascorbatul de calciu, ascorbatul de potasiu și ascorbatul de magneziu este de obicei mai scumpă, dar mai blândă cu sistemul gastro-intestinal:

Vitamina C lipozomală este o forma încapsulată în vezicule de grăsime (lipozomi) – are cea mai bună biodisponibilitate (crește cel mai mult concentrația sanguină) și cea mai bună toleranță gastrică dintre toate formele orale de Vitamina C, dar este mai scumpă.

Vitamina C – injectabilă – are biodisponibilitate 100% pentru că este livrată direct în sânge, dar mai scumpă și mai dificil de administrat din motive evidente.