Ce facem greșit atunci când vrem să slăbim și cum se ține corect o dietă. Ce greșim atunci când ținem o dietă? Faptul că ținem doar dieta și nu ne schimbăm și stilul de viață.
Hormonii noștri care ne dictează foamea și sațietatea rămân la același nivel mai mult de un an de zile după ce am slăbit. Astfel încât corpul, chiar dacă a slăbit în 3, 4, 5 sau 6 luni, se consideră în continuare supraponderal sau obez și atunci va avea tendința să revină la nivelul de echilibru inițial, de aceea nu funcționează dietele pe termen scurt – 3, 4, 5 sau 6 luni, acești hormoni încă rămân la nivelul de dinainte și nu se adaptează la noua stare.
De aceea, orice program de schimbare a vieții, de slăbire, trebuie să dureze mai mult de un an de zile, poate chiar până la doi ani. Problema este că multe dintre aceste diete nu sunt făcute ca să reziști un an de zile.
În primele luni, să zicem că reziști, te abții, încerci să respecți tot ce ți-a spus nutriționistul, însă dacă acea dietă nu este făcută să reziști măcar un an de zile vei reveni înapoi, și vei începe să dai vina pe tine – „eu sunt nemotivat, am avut un stres” și te auto învinovățești, cu toate că vina nu este a ta, este a celor care te-au adus pe acest drum și te cheamă peste 6 luni, peste un an, din nou cu mai multă motivație, cu mai multă ambiție – problema este că nu poți ține un an de zile o dietă prea restrictivă, de asta 95% din oameni eșuează.
Stilul de viață înseamnă că, dacă putem ține acel regim și peste un an, și peste doi sau trei, atunci nu mai este doar un regim, el devine un stil de viață.
Singurul stil de viață care poate fi ținut toată viața, este postul intermitent
Pe care eu îl țin de 7 ani, de când l-am descoperit și este singurul pe care-l putem pune în viața noastră o dată pe săptămână, sau de 2 ori, de exemplu, eu o dată pe săptămână țin 24 de ore, adică nu mănânc nimic o zi întreagă, decât apă, apoi de 2, 3 ori pe săptămână nu iau micul dejun, deci țin un post de 16 ore, iar în restul zilelor, mănânc și micul dejun, prânzul, cina, dacă merg la o petrecere servesc un pahar, o prăjitură – acest stil de viață poate fi ținut toată viața – oricând putem decide să nu mâncăm o zi, sau două dacă vrem și să slăbim.
Deci, cum am mai spus și mai sus, dieta o dată începută trebuie să devină un stil de viață, adică să poți și peste un an, doi trei. De aceea nu este bună o dietă prea restrictivă. Cu cât dieta este mai restrictivă, crește cortizolul – hormonul de stres, care crește la rândul său glicemia și în final ne îngrășăm de la dietă.
Pentru cei care vor să slăbească recomand un post intermitent de minim 24 de ore, iar pentru cei care vor să se mențină un post intermitent de două, trei ori pe săptămână – 16 – 18 ore de post ajută foarte mult la echilibru. Un astfel de post intermitent este bun și pentru regenerarea organismului, pentru activarea hormonului tinereții, mai ales pentru doamne care doresc să aibă un aspect tânăr cât mai mult timp trebuie să țină un astfel de post.
Postul intermitent trebuie ținut intermitent, nu în fiecare zi, mulți oameni greșesc pentru că îl țin în fiecare zi și la un moment dat spun că nu au mai putut ține acest post.
Nu se poate obține sănătate fără mișcare însă sportul nu ajută neapărat în a arde calorii, în a slăbi, poate doar puțin, ci ajută cel mai mult în sănătatea procesului de slăbire – adică, atunci când slăbim, dăm jos și din masa musculară și astfel devenim mai sensibili la infecțiile virale, boli.
Când simțim musculatura mai slabă, mai atrofiată, creierul primește semnale că, în condiții de pericol nu te descurci și astfel corpul se simte neputincios, se simte apatic, de asta cei care țin diete mai mult timp ajung să trăiască stări de anxietate, să se simtă vulnerabili.
De asemenea sportul, mișcarea este anxiolitică, adică ne scapă de depresii, de stările de furie – când ai o stare de furie simți nevoia să te descarci, să dai cu pumnii într-un sac, să îți descarci acea energie negativă acumulată, de aceea sportul te ajută la sănătatea slăbirii.
De asemenea, când mai slăbim, grăsimea fiind și un depozit de toxine, trebuie să le eliminăm și pe acestea, iar modul lor de eliminare este respirația, și asta se poate face cel mai bine în timpul sportului, nu stând pe canapea, de exemplu prin piele, pielea este al treilea rinichi, transpirația ajută la eliminarea toxinelor.
Scopul sportului nu este să arzi prea multe calorii, ci să faci procesul de slăbire mult mai frumos și sănătos, și de aceea recomand, mai ales celor care nu au făcut mișcare în trecut, să facă câte puțin se forțeze din prima foarte mult.
Cum scăpăm de grăsimea nedorită de pe burtă?
În niciun caz nu prin abdomene. Abdomenul este o grupă musculară mică, nu are cum să ardă calorii. Lucrați grupe musculare mari – coapse și spate (genuflexiuni, îndreptări) toate exercițiile care activează grupele mari de mușchi, iar în aceste exerciții să implicăm și mușchii abdominali, să nu lucrăm izolat, doar pe abdomen.