Simt în trup pletosii daci comati,

firea mea e saltul omenesc,

nu conteaza cat de lung am parul,

mai presus e cât și cum gândesc.

Într-adevăr mult mai important ar fi modul în care gândim și simțim, dar nu putem nega faptul că podoaba capilară ne influențează imaginea de sine. Pentru majoritatea bărbaților apariția cheliei este o experiență nedorită și frustrantă, dar unii reușesc să se acomodeze și chiar să se mândrească cu ea. În cazul femeilor însă, implicațiile psihologice ale căderii părului sunt mult mai mari.

Sunt Cezar, cardiologul care te ajuta să-ți iei sănătatea în propriile mâini și dacă te întrebi de ce am ales un astfel de subiect, cred că motivul este evident: mă interesează în mod personal.

Dacă ai probleme cu părul, citește cu atenție, pentru că-ți voi spune cele mai importante cauze ale căderii părului atât la bărbați, cât și la femei, îți voi da 10 metode de pus în practică și ce alimente sau suplimente te ajută să preveni calviția și să ai un păr mai bogat și sănătos pentru mai mult timp.

Firul de păr crește în medie 1 centimetru pe lună, adică între 10 și 15 centimetri pe an, din foliculii piloși, niște structuri cu formă de sac, care sunt în contact cu nervi și mici vase de sânge ce asigură nutrienții necesari rădăcinii vii.

În evoluția lor foliculii piloși trec prin 3 faze:

ANAGENA – faza de creștere care durează în medie între 2 și 6 ani și cu cât ține mai mult cu atât părul poate crește mai lung. La o persoană cu păr sănătos cam 85% dintre foliculi sunt în acest stadiu.

Apoi este faza CATAGEN – care durează 2 săptămâni, timp în care foliculul se majorează, își reduce activitatea, firul de păr nu mai este aprovizionat cu sânge și se detașează. În acest stadiu se găsesc cam 1% dintre foliculi.

Iar în final, este faza TELOGEN – de odihnă, în care se află aproximativ 10-15% dintre foliculi. Ei rămân în această stare dormandă timp de până la 3 luni, după care își pot relua activitatea, intrând din nou în faza anagenă pentru a produce noi fire de păr.

Cea mai frecventă formă de calviție este cea androgenă, care afectează în special bărbații și care duce la pierderea părului începând din vârful capului dar păstrându-se la ceafă și pe părțile laterale.

Testosteronul este principalul hormon steroid care stimulează sinteza proteinelor, creșterea și dezvoltarea, dar ritmul de creștere a diverselor țesuturi este diferit. În unele organe cum ar fi prostata, veziculele seminale, ficatul, pielea și rădăcina firului de păr, celulele se multiplică și cresc mai repede decât în alte țesuturi care au un ritm mai lent, spre exemplu mușchii și oasele.

Pentru a asigura necesarul celulelor cu ritm accelerat, la nivel local testosteronul se transformă sub acțiunea unei enzime (5a-reductaza) în DHT – (dihidrotestosteron) care este de până la 5-10 ori mai puternic decât testosteronul și stimulează astfel mult mai intens diviziunea celulară.

S-a constatat că bărbații cu chelie de tip androgenic au un nivel crescut de DHT mai ales în creștet și un nivel normal pe părțile laterale și se pune astfel întrebarea: de ce părul cade, dacă totuși DHT-ul stimulează creșterea părului?

Unii dau vina pe genetică, dar eu am descoperit o teorie interesantă mult mai plauzibilă pe care ți-o voi explica în continuare.

Pielea capului și tesuturile moi ale feței au o greutate care apasă în jos și exercită anumite presiuni care comprimă foliculii piloși mai ales în creștet. Aceste forțe sunt mult mai mici în zona de inserție a urechilor și la ceafă imediat sub linia de curbură, unde craniul se verticalizeaza și probabil de aceea părul se păstrează în aceste zone la vârste înaintate.

În tinerețe, pielea capului este mai bine hidratată și are suficient țesut adipos care acționează ca o pernă tampon, iar presiunea gravitațională exercitată asupra foliculilor este compensată. La bărbați, acest strat protector de grăsime devine cu timpul din ce în ce mai subțire, pielea se deshidratează, iar presiunea asupra folicului de păr crește. Femeile sunt mai protejate cel puțin până la menopauză, deoarece estrogenii mențin stratul de grăsime al scalpului.

La fel ca în cazul unui mușchi care este stimulat să crească atunci când este supus unor forțe exterioare, tot astfel și foliculul pilos, pentru a contrabalansa aceste forțe, atrage din ce în ce mai mult testosteron din sânge care se transforma în DHT, iar DHT-ul accelerează diviziunea celulară. Acest proces accelerat consumă foarte multă energie la nivel local și topește și mai mult stratul de grăsime, accentuând și mai mult presiunea asupra folicului pilos, care atrage și mai mult testosteron și se intră astfel într-un cerc vicios.

De asemenea, această diviziune accelerată necesită un flux de sânge corespunzător și un aport crescut de nutrienți: aminoacizi, vitamine și minerale. În lipsa lor, foliculul pilos se majorează, iar firul de păr devine din ce în ce mai subțire și mai slab, durata fazei anagene se reduce, proporția dintre firele aflate în anagen și telogen scade, iar părul per ansamblu se rărește.

Deci, în concluzie un nivel foarte crescut de testosteron alături de un nivel scăzut de nutrienți și un stil de viață nesănătos sunt cele mai probabile explicații pentru chelia tipic masculină. Acest fenomen este mult mai evident în cazul culturiștilor care, la vârste din ce în ce mai tinere își pierd părul mai ales dacă se injectează și cu steroizi.

În cazul unui nivel scăzut de testosteron, este afectată sinteza proteinelor și astfel părul își pierde culoarea, se rărește și cade uniform de pe tot scalpul.

Ideal este să ai un nivel optim de testosteron: dacă e prea mare, consumă-l prin sport, sex și activități sociale. Dacă e prea mic crește-l prin metode naturale: am făcut un video despre asta.

Citește în continuare și partea a doua a acestui material în care îți voi prezenta celelalte cauze ale căderii părului, iar apoi îți voi da 10 metode prin care poți preveni asta și la final îți voi spune ce alimente și suplimente să iei pentru a avea un păr mai sănătos pentru mai mult timp.