Pentru o viață sănătoasă respectați mesele principale ale zilei. Dar NU întotdeauna! Mai faceți și post intermitent.
Strămoșii noștri, oamenii ancestrali, erau vânători-culegători, nu aveau supermarket în pădure și nici curent electric pentru frigiderul din peșteră. Drept urmare, ei au evoluat pentru a putea trăi și fără hrană non-stop la dispoziție. Astfel, din punct de vedere genetic, noi suntem urmașii acelor indivizi care au reușit să depună grăsime pentru a supraviețui vremurilor dificile.
Astăzi însă trăim un fenomen fără precedent în istorie, pentru care nu suntem adaptați: abundența alimentară. Dar simțurile noastre nu știu asta și ele caută în continuare mâncarea. Iar mâncarea e din ce în ce mai dulce și mai gustoasă, deoarece industria alimentară folosește mult zahăr și potențiatori de arome.
Iar zilele de foamete, pentru care ne-am făcut rezervele de grăsime nu mai vin.
Citește articolul nostru și află 8 beneficii ale postului intermitent, bolile de care te poate feri și cum îți poate prelungi viața.
Postul intermitent nu este o dieta în sine, ci mai mult o schimbare de comportament alimentar și este considerată una dintre cele mai eficiente, mai naturale și mai ușor de ținut metode de slăbire pe termen lung, dacă este practicată după principii corecte.
Majoritatea dietelor de slăbire impun anumite restricții pe toată perioada cât durează regimul: fie trebuie să mâncăm mai puțin și să ne ridicăm flămânzi de la masă, fie să ne abținem de la anumite alimente care ne fac plăcere, iar aceste opreliști produc frustrări, dezechilibre nutriționale și cresc nivelul de cortizol, hormonul de stres, iar apoi de fiecare dată îți aduci aminte cât de nefericit ești că trebuie să ții acea dietă, iar când rezultatele întârzie să apară, se secretă și mai mult cortizol care stimulează organismul să rețină și mai multe calorii.
Cu alte cuvinte dieta prelungită scade efectul dietei. Astfel regimul respectiv nu mai poate fi continuat, persoana eșuează în demersul său și de cele mai multe ori pune la loc kilogramele pierdute și încă ceva în plus.
Însă postul intermitent este diferit, pentru că de fiecare dată când mâncăm putem să ne bucurăm și de alimente care ne fac plăcere și astfel, când știm că după câteva ore de foame ne așteaptă un premiu culinar, frustrarea dispare și putem menține acest comportament alimentar toată viața.
1. Reduce riscul de diabet
Când mâncăm, pancreasul secretă insulină pentru a transporta în celule zahărul ce se absoarbe în sânge după fiecare masă. Dar dacă omul este cuplat aproape încontinuu la conducta de calorii, pancreasul său muncește ca un Sisif, să producă din ce în ce mai multă insulină, care în timp devine din ce în ce mai ineficientă, glicemia rămâne crescută și se declanșează astfel diabetul.
Postul intermitent îi dă însă răgaz pancreasului să-și tragă sufletul, iar nivelul de insulină scade, redevine eficientă și reușește să normalizeze glicemia, reducând astfel riscul de diabet.
E ca și atunci când soția îl cicălește din ce în ce mai des pe soț, acesta începe să n-o mai asculte, ea începe să țipe la el, dar soțul își pune căștile în urechi și o ignoră complet. Un weekend de liniște la pescuit ar fi binevenit, ca să devină din nou receptiv la mesajele ei.
Un post intermitent scade riscul de diabet, precum o partidă de pescuit scade riscul de ceartă conjugală.
2. Slăbire
Chiar dacă prima masă de după post este mai bogată caloric decât una obișnuită, prin faptul că numărul total de calorii consumat în 24 de ore este mai mic, postul intermitent determină scădere în greutate.
3. Creștere musculară
Când este flămând, organismul trebuie să-și mărească șansele de procurare a hranei, astfel metabolismul este accelerat și se amplifică nivelul hormonului de creștere, care stimulează dezvoltarea masei musculare, pentru ca astfel, vânătorul să aibă mai multe șanse de reușită. Însă, dacă postul se prelungește mai mult de 48 de ore, organismul intră în modul economic să-și conserve energia, iar metabolismul scade. În concluzie, foamea de scurtă durată accelerează metabolismul, iar cea de lungă durată îl încetinește.
4. Sănătatea sistemului digestiv
Dacă este suprasolicitat încontinuu, mai ales cu alimente nesănătoase, intestinul se inflamează și devine permeabil pentru anumite proteine nedigerate care trec în sânge, nu sunt recunoscute de sistemul imunitar și pot provoca reacții alergice. Marea parte a bolilor cronice: cardiovasculare, reumatologice, oncologice, dermatologice au printre cauze tot procese inflamatorii intestinale. Astfel, postul intermitent este pauza de mentenanță și reparație a tubului digestiv și ajută la scăderea riscului celorlalte boli cronice.
5. Sănătatea inimii
Postul intermitent are beneficii demonstrate și asupra aparatului cardiovascular scăzând tensiunea arterială și mărind variabilitatea frecvenței cardiace – adică posibilitatea de adaptare mai bună a inimii la efort.
6. Autofagia
Ca orice pe lumea asta și proteinele din corp au o durată de viață, după care se deteriorează, devin disfuncționale și se acumulează în celule precum niște deșeuri toxice fiind una din cauzele îmbătrânirii celulare.
Dar, în timpul postului, când aprovizionarea celulelor este încetinită, este stimulată AUTOFAGIA – adică procesul de reciclare a proteinelor uzate. E ca și cum am avea în frigider niște mâncare ce nu ne mai place și pe care o tot mutăm de pe un raft pe altul dacă avem la dispoziție mâncare nouă, însă dacă la un moment dat am uitat să facem cumpărături, vine și rândul acelor alimente să fie consumate. Astfel, autofagia este un proces de curățenie intracelulară care se declanșează atunci când celula este înfometată.
7. Neurogeneza
Postul intermitent stimulează producția de neuroni tineri, deoarece atunci când nu găsim hrană, pentru a ne mări șansele de supraviețuire, e nevoie ca toate simțurile să fie amplificate: gustul, mirosul, văzul, auzul și astfel, atunci când în sfârșit mâncăm, ne putem bucura mai mult de masă, de arome, de culori, nivelul de dopamină crește, iar cortizolul scade.
Este stimulată de asemenea și creșterea unei substanțe din creier care protejează neuronii: factorul de neuroprotecție cerebrală – reducând riscul de depresie și boli neurodegenerative, Parkinson, Alzheimer.
8. Crește durata vieții
Luând în calcul toate aceste beneficii pentru sănătate, că scad procesele oxidative și producția de radicali liberi, că ajută la curățarea organismului de deșeuri toxice, că reduce semnificativ riscul bolilor cronice, e clar că postul intermitent poate prelungi viața – fapt demonstrat în numeroase studii pe animale de laborator și confirmat de oamenii care au atins vârste înaintate.