1. AVC BOLI CEREBRALE

La pacienții care au suferit un AVC si au beneficiat de aceasta terapie se observa progrese atât la nivel cognitiv, cât și motor chiar și în fazele cronice avansate. Terapia hiperbară poate stimula formarea de noi vase sanguine în zonele afectate dar și neuroplasticitatea, adică reorganizarea creierului și formarea de noi conexiuni intre neuronii viabili care preiau astfel  functiile neuronilor compromisi, chiar și după o perioadă îndelungată de la apariția leziunii cerebrale.  

  1. Vindecarea rănilor si combaterea infectiilor

Oxigenoterapia hiperbarică poate fi eficientă în tratarea arsurilor, opăririlor și degerăturilor. Ea optimizează circulația sângelui in regiunile afectate, promovează creșterea de noi vase de sânge, reduce edemul, stimulează vindecarea si previne infectiile. În plus, terapia hiperbarică poate alina durerea și diminua amploarea cicatricilor. De asemenea multe cercetări arată ca poate fi de ajutor si în combaterea infecțiilor cronice, datorită acțiunii sale directe bacteriostatice sau bactericide, dar si pentru ca potenteaza sistemul imunitar, mai ales în patologii care nu răspund bine la tratamentele convenționale, cum ar fi: osteomielita, osteita, infecțiile urechii interne, afecțiuni pulmonare sau infectii tegumentare, precum abcesele sau ulcerele. Concentrațiile ridicate de oxigen pot inhiba creșterea unor bacterii anaerobe și sporesc efectul unor antibiotice.

  1. PICIORUL DIABETIC

Poate fi un tratament complementar deosebit de eficient pentru complicațiile diabetului, precum neuropatia, retinopatia și microangiopatia diabetica. Sporește rata de vindecare a ulcerului piciorului diabetic si minimizează riscul de amputare, crescand calitatea vieții. Pe langa asta, un studiu a arătat că hiperbaroterapia poate îmbunătăți toleranța la glucoză și ar putea fi o opțiune terapeutică pentru persoanele cu diabet tip 2.

  1. LYME

Boala Lyme, provocată de mușcătura unei căpușe și recunoscută ca fiind dificil de tratat, necesită de obicei administrarea îndelungată a antibioticelor în doze mari. Cercetările recente sugerează că oxigenoterapia hiperbarică ar putea fi un tratament complementar eficient mai ales în situațiile rezistente la tratamentul standard.

  1. NECROZA OSOASA

Cercetările recente sugerează că poate fi eficientă si în tratarea necrozei aseptice a capului femural, în special în fazele inițiale, eliminând astfel nevoia de intervenții complexe precum înlocuirea articulației șoldului. Terapia promovează formarea de noi vase de sânge care aduc oxigenul și nutrienții esențiali pentru reînnoirea osului si poate de asemenea diminua durerea și preveni infecțiile. Din ce în ce mai mulți ortopezi recomandă HBOT pentru a împiedica progresia necrozei osoase avasculare și pentru a evita apariția coxartrozei (artroza la nivelul șoldului). De asemenea poate ajuta la vindecarea țesuturilor afectate de radioterapie, cum ar fi osteoradionecroza mandibulei. 

  1. PERFORMANTA COGNITIVA

Declinul abilităților fizice și cognitive a devenit o problemă semnificativă în societățile dezvoltate, in contextul creșterii longevității. Se estimează că peste jumătate din persoanele cu vârsta de peste 60 de ani prezintă semne de reducere a abilităților fizice și mentale. Mai multe studii atestă avantajele oxigenoterapiei hiperbarice în menținerea și îmbunătățirea aptitudinilor cognitive care sunt in stransa legatura și cu funcționarea fizică a unui individ, pe principiul Mens Sana in corpore sano: minte sanatoasa in corp sănătos. 

  1.  SPORTIVII

Oxigenoterapia hiperbarică este recunoscută ca o tehnică eficientă în optimizarea performanțelor atletice. Aceasta favorizează funcția și mărește numărul mitocondriilor, rezultând creșterea volumului maxim de oxigen (VO2 max), amplificarea forței musculare și creșterea pragului anaerob (VO2AT). Atleți celebri precum Michael Phelps sau Cristiano Ronaldo folosesc tratamentul hiperbaric pentru a-și îmbunătăți recuperarea și a-și maximiza performanțele sportive.

  1. ADJUVANT ANTITUMORAL

Studiile indică faptul că oxigenoterapia hiperbarica (HBOT) împreuna cu alte terapii, poate determina scăderea semnificativă a ratei mortalitatii și a recidivelor în cazul cancerului. Ea poate fi benefică prin diverse mecanisme, precum amplificarea circulației sângelui spre tumori, reducerea proliferării celulelor tumorale în special ale celor cu nivel redus de oxigen și care își produc energia în special prin fermentație. În plus, poate diminua si anumite efecte secundare ale tratamentului oncologic, precum greața, vărsăturile și senzația de oboseală.

  1. DISFUNCȚII ERECTILE

Dificultatea de a obține și de a păstra erecția în timpul relațiilor intime este adesea cauzată de probleme vasculare la nivel local. Cercetările recente arată că oxigenoterapia hiperbarică, prin stimularea angiogenezei, adică formării de noi vase sanguine, poate ajuta la restabilirea unei funcții erectile adecvate.

  1. FIBROMALGIA

Fibromialgia, o afectiune debilitanta cronică, afectează între 2-4% din populație, fiind mult mai comună la femei comparativ cu bărbații. Cauzele exacte nu sunt pe deplin cunoscute,  dar se crede că disfunctia mitocondriala, sensibilizarea excesivă a sistemului nervos central și activitatea cerebrală anormală joacă roluri importante. Unele cercetari subliniază beneficiile terapiei hiperbarice pentru pacienții cu fibromialgie, prin stimularea neuroplasticității putand îmbunătăți activitatea cerebrală și ameliora durerea asociată cu această boală.

Centrul Hyperbarium din Oradea, sponsorul acestui material informativ, dispune de una din cele mai performante camere hiperbare de uz medical, iar pacienții sunt evaluați si monitorizati corespunzător de către personal specializat.